CUNDA ENGINAR

ENGINAR-!

sar17sar61

 sar15dg786

enginar hacerana.jpg

Cunda da hemen hemen her evin avlusunda ve tarlaların duvar kenarları boyunca enginar ekilidir.  Cunda enginar ekildikten sonra babadan toruna uzanan bir ömür boyunca mahsulünü her sene nisan mayıs aylarında bereketli verir. O yılki havaların durumuna göre şubat sonlarında martin başlarında çıkmağa başladıktan sonra kökler çevresinde bulunan otlardan temizlenmeleri gerekiyor. Yeşeren büyüyen enginarların kuvvetlenmeleri için belli bir sıklıkta bırakıları, Bos alanlara bu sökülen köklerden ekilir. Enginarların otlardan temizlenmesi ve daha sonra kazılması ve hayvan gübresi konulması gerekiyor. Sulama istemez fakat nisan ve mayıs ayları kurak geçtiğinde daha fazla mahsul alınmak istendiğinde sulama yapılması önerilmektedir. Mayısta su verdikçe yeni yumrular yeşermektedir, mahsulü ta hazirana kadar uzatabilirsiniz. Genelde mayıs ortalarına doğru enginarlar kartlaşırlar, yenmez hale gelirler. Cunda enginarların diğer bir özelliği,  çiftlik sera enginarların aksine enginar tohumlarından ekilmiyor, toprak içinde kalan köklerden her sene yabani otlar gibi yeşeriyorlar.

cunda enginar.k1.tif

cunda enginari k.2.tif

 

 

enginar-y-5

Enginarın ayıklanma safhaları,

bakla-y-9b.tif

bakla-y-6

Hacerana Cunda enginar salatası, (sabah kahvaltısında, ara yemeklerde)

cunda bakla.61.tif

cunda enginar cayi.tif

 

cunda enginar z3.tif

 

 

bakla-y-13

Hacerana Enginar pilavı Çorbası, (Enginar pilavı yemeğin suyundan toplanılıyor)

 

engınar y 5b.jpg

Hacerana Girit Usulü Zeytinyağlı Enginarlı Pilav

 

Genelde ana yemeğin ekmek katığı olarak yemek sofrasında yer aldığı gibi, ana yemek olarak kış aylarında veya aksam yemeklerinde yoğurtla veya yaz aylarında karpuzla birlikte yenilmektedir. Enginar mevsiminde haftada en az dört gün şifa yerine enginar yemekleri öğle aksam yenilmektedir. Kuzu etli, hindi etli, tavuk etli, dana etli, balık etli enginar, baklalı yahni enginar, enginar pilavı, enginar çorbası, enginar salatası, enginar çayı ,…..

Enginar yemekleri, enginar salatası ve enginar çayları vücudu toksinlerden arındırmaktadır. Antibiyotiklerin etkisinden kurtulmak icin cig enginar ve enginar çayları denenebilir. Özellikle karaciğerin, derideki benlere karşın, doğal mucizevi ilacıdır. 

Enginarların doğal mucizevi etkisinden yaralanmak için mutlaka doğal organik gübreli, hormonsuz ve cundada yetişen veya cundadan yetiştirilen enginarların seçilmesi önerilir.

Enginarın mucizevi karaciğer, siroz, ben tedavi etkisi kolesterol düşürücü gibi iki üç hafta içinde değil en az üç ay aralıksız devam etmelidir!

 Karaciğeri bitmiş, doktorların çaresiz kaldığı durumda hastaların enginarı her gün ve iki üç ay boyunca denemeleri; her gün en az bir taze enginarın çiğ yenilmesi, ve günde bir iki litre enginar çayı içmeleri önerilir. ( Enginar çayın hazırlanışı; enginarın yenilmeyen kabukları, iç tüyleri ve sapları iyice yıkandıktan sonra bir kaba konup üzerine sıcak su döküldükten sonra 3 ile 4 dakika kadar arda sırada karıştırılarak beklenilir. Daha sonra bardağa konularak  ve biraz soğuk su dökülerek ılıklaştırıldıktan sonra içilir. İçerken açımsı tadından kaçınmak için bir kerede bütün bardağı içmekte yarar vardır.  Enginar çayının hemen içilmesi tüketilmesi gerekir uzun süre bekletilirse  açık yeşilden açık maviye bir renk dönüşümü gösterir ve daha da açımsı bir tada dönüşür.

Kısaca, enginar çayının uzun süre kaynatılmaması ve bekletilmemesi gerekiyor.

 

Enginarların mucizevi tedavi etkisi özellikle Giritliler tarafından çok iyi bilinmektedir ve uygulanmaktadır.

.  

 

Yemeklerde enginar bulamayanlar için Enginarlı pilav yerine patlıcanlı pilavı deneyebilirler. Zeytinyağlı patlıcanlı bol tarla domatesli pilav ana baba evinde

yaz mevsiminde özellikle karpuz kavun zamanında en az hafta bir iki kez pisirilen ve karpuzla kavunla sevilerek yenilen bir yemek kültürü! 

 

engınar z3.jpg

 

 

 

 

image035.png

Cunda adasından nostaljik görüntüler,

 

Cunda enginar yemeklerine kısa tariflerine ve görüntülerine yer verilecektir.

(Kuzu veya oğlak etli enginar, baklalı enginar, enginar dolması, enginar pilavı, haşlama enginar, enginar böreği, enginar salatası)

Cunda´da genelde kuzu etli enginar, zeytinyağlı baklalı enginar yemekleri ve

TAZE ENGİNAR YUMRUSUNU VE ENGİNAR KÖKÜNÜ, İÇ SAPINI ÇİĞ YENMESİ TERCİH EDİLİR.