HACER ANA GİRİTLİ HAŞLANMIŞ TURUPOTLU

IZGARA KUPA BALIK YEMEK TARİFİ

 

DrHusso-Ana

Hacer Anamın anısına, yaptığı yemeklerin tarifleri, DrHusso

kupa1.tifturup4-9.tif

 

Taslak, tamamlanmamıştır

 

 

turup8tif.tif

 

 

 

Sekil 1 Firin icinde Kuba baliklarin görünümü

 

 

kupa1.tif

Sekil  haşlanmış turup otu ile fırında pişirilmiş deniz balığı, kupa görüntüler.

turup4-9.tif

Sekil  haşlanmış turup otu  ile zeytinyağlı tavada kızartılmış deniz balığı, Sardalye.

Tenceredeki haşlanmış otların listesi; turup otunun yaprakları, sapları ve yumrusu; dereotu; maydanoz; yarim bas sarımsak;

küçük kuru soğan, havuç, çok az iyotlu tuz)

 

Kasim ile Subat aylarinda lezetli olan ve bu aylarin soguk havalarinda Cunda´da bol yakalanan Kupa baligin izgarasi haslanmis otlarla yenmesi önerilir. Izgarayi ya odun atesinde yada firinda baliklar ayiklanmadan yapilmaktadir. Odun kömüründe balik izgarasinda  balik kabugunun yada derisisin kolaylikla cikmasi izgra tellerine yapismamasi ve yanmamasi icin izgara öncesi ayiklanmamasi  ve ici temizlenmemis baliklarin yaglanmasi yada unlanmasi gerekiyor. Unlama veya yaglama bir sekilde baliketinin kurumasini da kisitliyor. Firinda ise balik derisinin rahatlikla cikmasi ve balik etinin yüksek sicakta zamanla kurumamasi icin baliklar su ile  firinlanmaktadir. Yani baliklarin derisi bir firca ile  yaglandiktan sonra  firin icindeki tel izgaraya dizilir daha sonra firina ait tepsilerin icine bir iki litre kadar sicak su dökültükten sonra baliklar 250 0C pisirilir. 

Cunda – Ayvalikta, dogada zeytin tarlarin icinde envai yenilebilir otlar  kasım ile Nisan aylari icinde toplanilmaktadir.  Bu otlarin bazilari haslanarak salata seklinde özellikle balik yemeklerinde tüketilmektedir. Turup otlarin yabanisi kadar ve tarlada ekilen yumru yada kazik basli kirmizi turuplar da lezetli olmaktadir. Kazik basli kirmizi tutuplar,  Girit turupu  olarak Cunda da biliniyor. 

Otlarin haslanmasinde dikkat edilecek baslica hususlar;

-       Asiri yüksek ateste saatlerce pisirilmesi, ve soguduktan sonra  tekrar, tekrar kaynatilmamasi gerekiyor

-       Ayri bir yerde su kaynatildiktan sonra haslama tecere icine konulan otlarin üzerine bolca dökülüyor. Daha sonra kapatilip en az bir  saat icinde otlarin kendine  kendine sicak su icinde haslanmasi beklenir. Bu yönetmi genelde asiri haslanmamis ve biraz diri otlari sevenHanyali Giritliler  Tercih eder. Biraz diri kalmis haslanmais otu sevmeyenler ise hafif ateste otlarin sicak su icinde folurdayana dek ve 5-10 dakika süre ile  kaynatilir.

-       Haslanmis otlarda fazla tuzdan kacinilmalidir. Mümkünse hic tuz konulmamalidir.

-       Haşlamış otlarin sulari dökülmemelidir!  ilik yada soguk ot suyu seklinde icilmesi önerilir. Ot suyu soguduktan sonra şişeler konularak bir iki gün içinde tüketilmesinde yarar vardır.

 

·         Cunda Ayvlaik disindakiler, cok kisi Kupa baligini dikenleri nedeniyle sevmezler!  Marketlerde diger baliklara, hatta tatli su ve ciftlik baliklarindan daha ucuza satilmaktadir.

·         Deniz baligi besleme baliklara nazaran her zaman daha lezetli ve cok daha sagliklikdir. Kupa baliginin sadece izgarasi degil zeytinyaginda tavasi da nefistir, hele yaninda zeytinyagli bakla vafasi bulunursa lezetine doyum olmaz. Deneyin! Bu gibi baliklari satin almakla da kücük captaki balikcilara destek vermis olursunuz, Kupa baliklari genelde kiyilara yakin sularda sabit kupa aglari ile yakalanmaktadir. Trol ve girgir baligi degildir. 

 

turp4-1.tifturup4-2.tif

Kırmızı turuplarin yıkanarak topraktan temizlenme ve dilimleme                                          Kırmızı turuopotlu ağırlıklı haşlama ot sebzelerin tencerede görünümü

turup4-3.tifturup4-4.tif

Yaklaşık 1.5 litrelik kaynar su dökülmüş tencerede haşlanmış otların karıştırılmış görünümü        orta ateşte 5 dakika boyunca kapalı tencerede kaynatılması,

Haşlanmış otların suyu yemek sırasında ilik veya soğuk  tüketileceği  gibi daha sonra içilmek üzere buzdolabında saklanabilir. Yada sebze çorbalarında

Değerlendirilebilir. 

 

sturup4-8.jpg

Turupotlu haşlama otları yanında deniz balıkları (sardalye, kupa, melanur), sonbahar ve kış aylarında deniz balıkları taze, bol ve ucuzdur. 

Bu mevsimlerde bolca tüketilmesi, özellikle öğrenci  çocuk ve gençler için önem taşımaktadır. 

Sağlam kafa, sağlam besili ve hareketli bedende bulunur!