HACERANA GİRİT USULÜ İZVİNYE  

DrHusso-Ana hacer anam 7b.jpg

 

Asfaraca diğer adi ile acı izvinye, acı ot; ,  avronies veya avronyes diğer bir adi ile tatlı izvinye , sürgün otu, yılandili, kuskonmaz… gibi farklı yöresel isimlerle ülkemizde tanımlanmaktadır. Cunda da eski Giritliler doğada yetişen sürgün otlarına, fotoğraflarda görülenlere; acı ve yeşilimsi  olanına “Asvarace”, tatlı olanına “Avronyes” veya  “Avronies”  denilmektedir.  Yağmurlardan sonra baharın ilk güneşli günlerinde Mart ayında taşlı dikenli duvarlarda; setlerde bulunmaktadır. Doğal ortamda sinirli miktarda bulunmaktadır.  Çok değerli bir bitki türüdür, ilaç niyetine kullanılmaktadır, çocuklara bağışıklığın kuvvetlenmesi için yedirilmektedir.  Acili olanlar virüslü hastalıklara ve yaşlanmaya karşın tercih edilmektedir. Kanserli hücrelerin hızlı çoğalmasına karşın da denenmesi için önerilmektedir. Çiğ yenildiği gibi salatası ve yemekleri, çorbası yapılmaktadır. Acı sürgün otların sirkeli çorbası meşhurdur. Yumurta ile pişirildiği gibi, zeytinyağlı yahnisi ve pilavı da yapılmaktadır. Acı sürgün otunun sirke içinde hazırlanan çorbası  meşhurdur, ilaç yerine içilir!.

aci izvinye 2.tif  avronyes1.tif

 

avronıes.2.tif

 

asvarage y6.tif

 

avronyez1.tif

 

avronies4.tif

 

aci izvinye 6.tif

Yukarıda görüntülenen otlar doğadan toplandıkları için yıkanmadan ağza alınıp yenilebilir. Arzuya göre kuru yada karışık

az zeytinyağlı Salatası hazırlanabilir, Salatada ve yemeklerde otlar bıçakla doğranmamalıdır,  elle küçük parçalara bölünmelidir.

Bunların dışında zeytin yağlı yahnisi ve yumurtalı yemeği yapılmaktadır.

 Izvinye pazarlarda da bazen ufacık demeti 5 ile 20 TL satılmaktadır.

Yemek görüntüleri:

 

avronyes1.jpg

 

 

avroniyes.1.tif

 

 

avronyes2.jpg