HACER ANA GİRİTLİ USULU PORTAKAL-KİVİ KARIŞIMLI

 MEYVE MOSU (MEYKARSU) KAHVALTI TARİFİ.

……………………………………………………..

DrHusso-Ana

Hacer Anamın anısına,

 yaptığı Giritli usulü muhteşem lezzetli ev yemeklerin;

Fotoğraflarla kısa tarifleri

 (görsellikten ziyade lezzetli, besleyici,

doyurucu, pratik, basit, ekonomik)

…………………………………………………

meyve karimi mosu2.jpg

meyve mossu 3.jpg

Sekil 1 Hacerana Giritli usulü meyve mosu, (diğer adıyla Meykarsu) kahvaltı örneği

 

 

Malzemeler: 1 tane orta boy sulu portakal, 1 tane kivi, iki dilim kepekli tam bugday, veya cavdar ekmegi, 20 -50 gr keçi peyniri  ve veya kasar peyniri, mutfakta var olan baharatlardan örneğin; (Karabiber, kırmızı acı, tatlı biber, susam, çörekotu, kuru kekik ve nane)

 

Hazırlanışı: yaklaşık 20 – (50)  gramlık peynir ufak parçalara bölünür, üzerine acı pul biber, karabiber, varsa biraz susam ve veya çörek otu katılarak karıştırılır. Sekil 3

Tost makinesinde kizarmakta olan bir ekmek dilimin üzerine peynir baharat karisimi serilir  (Sekil 4) ve diger ekmek dilimi ile üzerine konulduktan sonra tosterde 2 dakika kadar biraz bastirilarak tutulur daha sonra ekmek tostu diger melzeme hazirlanincaya kadar  kapali tosterte bekletilir. 

Portakalin dis turuncu kabuk kismi iyice yikandiktan sonra bicaklar Sekil 2 ´de  görüldügü gibi ice kesilerek soyulur.  Beyaz kabuklu portakal  kücük parcalara kesilerek bölünerek (Sekil 2) elektrikli bir parcalayicinin icine  doldurulur  benzeri sekilde kivi de kabuklarindan soyulup ufak parclara bölünerek  dograyicinin icine atildiktan sonra meyve karsimi mus sekline gelinceye kadar dogranir. Ve tabaklara servis edilerek tost ekmekle hemen tüketilmeğe hazır hala getirilir. İsteyen, tost ekmek üzerine bir yada yarim kaşık kadar zeytin yağı yayabilir. (Sekil 1, Sekil 5)

(Portakal meyve sezonunda anam portakalı küçük dilimlere ayırarak zeytin yağı ile ( Zeytinyağlı meyve salatası!) kahvaltıda yediğini hatırlıyorum! )

Anamın zeytinyağlı portakallı meyve salatasını sabahları kahvaltıda yediğini yadigarken, tesadüfen yurtdışında lüks lokanta ve otellerde bu tipteki meyve salataların servis edildiğine tanık oluyorum.

Bu tipteki besin değeri yüksek ve sağlıklı ekonomik  kahvaltı alternatifleri çocuklara, gençlere özellikle okul çocuklarına sevdirilmesi önerilir.  Cola, içeriği belirsiz meyve suları veya meyve aromali kimyasal içecekler yerine,  gazoz yerine  veya ketçap, gofret  v.b.yerine;  bu şekilde hazırlanıp tüketilecek bir karışık meyve musu çocuklar ve yetiksinler için çok daha besin değerlidir, sağlıklıdır ve  çok daha ekonomiktir. Hazırlanışı da çok kolay pratiktir, kısa sürelidir. Bizler, Anadolu’nun, atalarımızın çok zengin yemek kültürüne dönmeliyiz,  eskilerin yemek kültürünü tercih etmeliyiz, yaşatmalıyız, gelecek nesillere öğretmeliyiz.

Meyveler taze suyu kadar eti, tortusu ile tüketilmesi daha yararlıdır. Meyve musun hazirlanisi, zahmetli meyve suyu cikarmadan cok daha pratik, kolay ve cabuktur.

 

meyve musu1.jpg

Sekil 2 Portakalın ayıklanması ve ufak parçalara dilimlenmesi

 

moso 9.tif 

Sekil 3 Peynirin kücük dilimlere ufalanip baharatlanmasi

(Keçi peyniri, kasar peyniri..)

(Karabiber, kırmızı acı, tatlı biber, susam, çörekotu, kuru kekik ve nane)

 

tost6.jpg

Sekil 4 Elektrikli tosterde Hacerana baharat karışımlı kasar peynirin hafif kızartılmış ekmek dilimlerin üzerine yayılması

 

TOST ).jpg

Sekil 5 Ekmek dilimli tostların üzerine zeytinyağın sürülerek servise hazır hale getirilmesi

 

·        Meyve salatasında yüksek asitli,  kötü zeytin yağı, paçal yada rafine edilmiş zeytinyağı kullanılmamalıdır.  Zeytin yağı alırken,  mutlaka sertifikalı, içeriğinin garantisi olan saf zeytinyağı isteyin. Maalesef çoğu kişi hileli ve kanserojen etkisi olan kimyasallı  zeytin yağını bilmeden satın almaktadır.  Bakin bazı üreticiler, ve zeytinyağı fabrikaları bilinçsiz, cahilce zeytin yağını berbat ediyorlar! Örnegin disaridan tüccardan alinan zeytinyağlarının neredeyse tamamında kanserojen etkisinin olma olasılığı çok yüksek olan bir kimyasal kullanıyorlar. Yurtdışından özellikle Bulgaristandan getirtilen ve pirina sabunluk zeytinyağı üretiminde kullanılan bir kimyasal ilacı üreticiler ve zeytin fabrika sahipleri zeytin yağı rekoltesini artırır diye kullanıyorlar. Bu nedenle mutlaka zeytinyağını aldığınız yerden size zeytinyağının üretiminde ilaç kullanılmadığına dair garanti isteyin, Gıda mühendisleri tarafından analiz edilmiş, garantili sertifikalı zeytinyağını mutlaka isteyin. Aksi taktirde pahallıya ve şifa niyetiyle aldığınız zeytinyağı sizi sağlığınızdan eder.

·        Türkiye´de üretilen zeytinyağının neredeyse tamamına yakını pirinadan yağ üretimde kullanılan bir kimyasal ilacın hatta diğer ilaçların kalıntılarını içerdiği kanaatindeyim.  Büyük küçük zeytin üreticilerin bir çoğu zeytinlerinin sıkılmasında bu ilacı kullandığını biliyorum. Zeytinyağı fabrikalarında çalışanlara sorup öğrenme sansınız vardır. İnanmıyorsanız,  siz yada tüketicileri koruma derneğine başvurarak  aldığınız zeytinyağının içeriğini analiz ettirin.  Aslında bu konu uzun yıllardan beri devam ediyor, nedense ilgililer gerekli uyarıları, kontrolleri ve yasaklamaları yapmıyorlar.  Bazı gerçekler saklanarak, gündeme getirmeyerek, yada analizleri saptırarak zeytinyağı üreticilerin çıkarları korunamaz.  Zeytinyağı üretiminde her kez için geçerli gıda sağlık kuralları dikkate alınmalıdır. Edremit körfezi, özellikle dünyaca meşhur kalitesi kanıtlanmış Ayvalık zeytinyağlarının ünü korunmalıdır.

Biz kendi tükettiğimiz sofralık zeytinlerimizi ve zeytinyağlarımızı ilaçsız üretilmesi için kontrol ediyor, Fabrika sahibine zeytinlerin ilaçsız çıkarılması için tembihliyoruz! Tüccarlar ise insan sağlığından çok, daha fazla rekoltenin, paranın peşindedirler.  

DrHusso