BİLGİSAYAR DESTEKLİ SAYISAL YÖNTEMLERİN "FEM, BEM."
MÜHENDİSLİK EĞİTİMİNDE ÖNEMİ

H. Özden
Ege Üniversitesi, Makina Müh. Bölümü.
 ozden@eng.ege.edu.tr ,  h.oezden@dr-huso.com

 


ÖZET

Mühendislik bilimlerinde  oldugu kadar fen-, iktisadi-, sosyal-bilimlerinde de pek çok problemin çözümünde FEM, BEM gibi sayısal hesap yöntemlerinin kullanımı  bilgisayarlardaki hızlı gelismelere paralel olarak gelismekte ve yayğınlasmaktadır. FEM gibi aktuel hesap yöntemleri gümümüzde bir nevi multi
 fonksiyonal problem çözüm araçları,  pek çok teknik problemin çözümünü açıklığa kavusturan general anahtar olarak  görülmektedir. Araci kullanan yine insan bilgisiolacaktir.

Prensip olarak;  komplex bir yapı bütünü (sistemi) çok sayıdaki basit kısmi sistemlere, yapı elemanlarına indirgenerek, çok sayıdakı parçalara bölünerek deklem sistemi ile tanımlanmasıdır. Ve bu denklem sisteminin bilğisayar destekli çözümüne gidilmesidir. Günümüzde hazır paket proğramları, pek çok örnek problem çözümlerı ve  ekrandakı  diyalog seklindeki uygulamaları sayesinde bu yöntemlerin kullanımı kolaylastırılmıstır.  Buna rağmen bu yöntemlerin  efektiv kullanımı için de ilğili bilim dalı ile mesleki bilğilerine ihtiyaç vardır. Ve çok sayıdaki örnek çözümlerle  kullanım alıskanlığı peklestirilmelidir.

Günümüzün aktüel hesap, problem çözüm araçlarının kullanımı  mühendislerin bilhassa genç mühendis adaylarının iş bulma şansı için belirleyici bir kriter olmaktadır. Akademik, mesleki kariyer için de kulanım bir ön şart haline gelmiştir. Günümüzde pek çok işyerinin ürün ve hizmet araştırma ve geliştirme birimlerinde, ARGE-Çalışmalarında FEM ve versiyonları ile çalışılmaktadır (ANSYS, ABAQUS, I-DEAS, SIMPACK, MATLAB, CADFEM, CATIA, ...) Bildirinin esas amacı; FEM ve BEM gibi çok yayğın kullanılan sayısal yöntemlerinin mühendislik eğitimindeki, mesleğindeki önemine bir iki aktuel simultan örneklerle dikkat çekmektir. Ilğili örnekler interneten indirelen uyğulmalarla bu bildiriye ek olarak sunumda gösterilmesi düsünülmektedir.

Anahtar kelimeler: FEM, BEM, neural-network, matrix, differential deklem sistemleri, aktuel hesap yöntemleri, mühendilik eğitimi, ANSYS, ABAQUS, I-DEAS, SIMPACK, MATLAB.

1. GIRIS

Direkt analitik yollardan hesaplanamayan ve, veya çok güç hesaplanabilen kompleks teknik problemler FEM, BEM sayısal yöntemleri ile kabul edilebilir sonucla çözülebilmektedirler.
FEM, Ingilizcesi; Finite Elemente Methode, Türkçe’si; Sonlu Elemanlar Metodu ve BEM (veya REM)  (Ingilzcesi; Boundary Element Methode,  Türkçesi; Sınır Elemanları Metodu.) FE hesap yöntemi bilhassa mekanik problemlerin çözümünde bilgisayar destekli olarak yoğun kullanılmaktadır.  Çok faktörlü ve degiskenli komplex problemlerin çözümünde  daha emin değerlere ulasmak için neural-net gibi hesap yöntemleri gelistirilmektedir. Pek çok mühendislik problemleri, konstruksiyon ve -imalat resimleri, üç boyutlu geometrik sekiller, imalat işlevleri, kontrolleri, teknik-Analizler, testler FEM, BEM kullanımı ile çözülebilmektedir, sanal olarak ekranda gösterilmektedir, /1-13/.  Ilğili bilim dalının pek çok mühendislik islerinin bilğisayar tarafından yerine getirilebilinmesi, halledilmaesi için bilimsel çalismalar yoğun sürdürülmektedir. Fabrıkalarda bilgisayar  destekli, robotlasan ve  otomatiklesen üretim metodlariyla pek çok isçi isini  kaybederken benzeri fenomen ileride mühendisleride beklemektedir! Ileride mühendislerin aktuel mesleki bilğileri yaninda  yaratiçilik vasifları değer kazanaçaktır. Ilğili meslek dalında söz sahibi olabilmek için sürekli bir yenilenme sart olaçaktır. Örneğin CAD, CIM gibi  sistemlerin kullanımında bazı aksaklıklar tespit edilmektedir. Bu sistemlerin günümüzün aktuel çözüm yöntemleri ile daha iyi bir inteğrasyonu üzerinde durulmaktadır. Bilği deposundan, araç menüsünden gerekli çözüm elemanları otomatik aranılarak konstruksiyon ve imalat için gerekli çizimlerin ve imalat, produksiyon islevlerinin çok daha az islem hacmıyla daha seri, ekonomik ve kaliteli gerçeklestirilmesi üzerinde projeler yürütülmektedir, /11-13/.

Günümüzde pek çok zaman alıçı ve masraflı küçük, büyük laboratuar deneyleri, testleri, işlevleri FEM-Simultan yöntemleri ile de gerçekleştirilmeğe başlanılmıştır. Örneğin, Gemi Mühendisliğinde bazi akıskanlar mekaniği ile ilğili havuz deneyleri, konstruktion çizimleri, gemi imalat resimleri, mukavemet, stabilitet hesaplari geliştirilen programlarla bilğisayar ekranında görüntülenerek gerçekleştirilmektedir.  Bazı hallerde elde edilen sonuçlar, datalar örneğin havuz deneylerinden daha doğru ve yanılma payı daha azdır. Bu yöntemler  diğer mühendisdlik alanlarındada, (makina, gemi, uçak, otomobil, tasisat, ağır çelik konstruksiyonları, insaat,..)  bilhassa otomobil sanayinde geniş bir kullanım alanı bulmuştur. Sekil1, Sekil 2 Konstruktion ve imalat ve ucak ile ilgili örnekler görülmektedir.  Pek çok deneyler, testler, analizler (örneğin; güvenlik, aeordinamik, dizayn, ömür, dayanıklılık, maliyet, rekabet, risk, …) geliştirilen hazır paket proğramları ile bilğisayar ekranlarında gerçeğine çok yakın bir şekilde simule edilebilmektedir, yani sanal olarak yapılabilmektedirler, /13/. Crash-testleri, (çarpma testleri) ile otomobil karöserinde  olası deformasyon, biçim değisiklikleri  etkensel faktörlere ve konstruksiyon parametrelerine göre ekranlarda sanal olarak izlenebilmektedir. Aninda kritik yerler tespit edilip gerekli kontruktiv müdahaleler denenerek optimal düzeltmeker gerçeklestirilmekterdir.

 

 

Bu gelişmelere paralel olarak FEM ve
versiyonları yurtdışındaki mühendislik bölümlerinde bilhassa makine mühendisliğinde mecburi ve seçmeli ders olarak (temel- ve mesleki dersler) verilmeğe başlanılmıştır. Pek çok dersin içeriğinde de yer almaktadır. Derslerle ilğili pek çok problemler FEM, BEM yöntemleri kullananılarak örnek olarak çözülmektedir. Son yillarda mühendisliğin yeni baski bazi temel ve mesleki ders kitaplarının içeriklerinde (konstruktion, mukavemet, satik, dinamik, matematik,... sözü  sayısal FEM çözüm yömtemleri integre edilmistir, örnek çözümler CD ekinde sunulmaktadır. Özel sektörde çalısan mühendisler için de seminerler, kurslar düzenlenmektedır. Geçiçi olarak Almanyada çalıstığım bir üniversitede orta ögretim öğretmenlerine  bu yöntemler hafta sonu kursları ile  öğretilmeğe gayret ediliyordu. Üniversiteye baslayacak liseli üniversite adaylarin gerekli alt yapi bilğileri ile baslamaları amaçlanıyordu! Aktuel problem çözüm yöntemleri mühendisler için yeni işalanlarin açılmasına vesile olmaktadır. Örneğin  son yıllarda sirketlere FEM, BEM hesap yöntemleri kullanılarak danısmanlık hizmeti veren sirket v e mühendislik büroların sayısı hayli artmaktadır.

Bu vesile ile Türkiye’deki mühendislik fakültelerinde de, bilhassa makine mühendisliği bölümlerinde derslerde, ders içeriklerinde FEM, BEM, Neural-Network ve versiyonlarının kullanımı daha yoğun bir şekilde öğretilmesinde yarar vardır.  FEM ve simultan yöntemlerinin pratik ve teorie bütünü içerisinde  mecburi ders olarak verilmesinde  yarar vardir. Mesleki derslerin içerikleridde de yer almalıdır.

Türkiye üniversitelerinde akademik kariyer yapmak isteyen öğretim elamanları için bu bilğiler, en azından ANSYS, ABAQUS, I-DEAS, MATLAB, CADFEM; gibi paket proğramların kullanımı avatajlar sağlamaktadır. Bu proğramlarla çok basit problemeleri bile cıddi bilimsel arastırma projeleri gibi satabilirsiniz. Göze hoşgelen renkli süslü diyağramlarla veya çoğu kisi tarafindan anlasılamayan, bilhassa eskilerin pek takip edemediği matematiksel, denklem sistemleri ile yayın hazırlamak ve  SCI derğilerinde yayınlamak daha kolay ve avantajlı  olmaktadır. Rektörlüklerden de her SCI-yayını için 1000 dolara yakın ödül de çabası!! (Sekilcilikle ve belescilikle üniversitelerin ününü, kalitesini yükselteceklerini sananlar kendi kendilerini kandırıyorlar. O bin dolarlarla aktuel çözüm yöntemlerinin, çok kullanılan bir iki hazır paket proğramın kullanım lisansını ve doğru dürüst internet bağlantılı hızlı çalısan bilğisayarları üniversiteye, öğrençi ve öğretim elamanları için kazandirabilirler.....  )

2. FEM, BEM HESAP YÖNTEMLERI 

Pek çok teknik problem,  teknik olusum, değiskenlik ve çok boyutlu geometrik sekiller matematik  deklem sistemleri ile, (matrix-, diferensiyal  ve integral deklem sistemleri) tanımlanmaktadırlar. Diğer taraftan Materyal bağıntıları, (Hooke gibi; s ~ e  ) gibi matematik denklemlerin geçerliligi basit elemanlar için geçerli olmaktadır, yani çözümü bulunmaktadır. Bu denklemlerin  pek azı  analitik hesap yöntemleri ile direkt çözülebilmektedir. Analitik yoldan çözülemeyen ve veya çözülmesi zor, karmasik olan problemler  numerik hesap yöntemleri kullanılarak kabul edilebilir bir çözüme varılmaktadır.  Bu yöntemlerden biri de FEM´dir,  BEM´ dir.  BEM daha çok alansal, teknik yüzeylere ait problemlerin çözümünde FEM´ye daha az sayıda islemlerle  doğruluk oranı yüksek, emin  olusu nedeniyle terçih edilmektedir. FEM genelde üç boyutlu problem bütününü yüksek dereceli denklem sistemleri, diferensiyal denklem sistemlerini ele alırken   BEM alansal olarak problem bütününü inteğral denklemleri ile kurmaktadır. REM´in 3 değisik uyğulama versiyonu vardır: a. Direkt formulasyon veya direkt REM, ( intergral denklem sistemi, Elastizität problemi, gerinme-gerilim), b. Yari indirekt formulasyon veya yarı indirek REM, (intergral denklem sistemi, potansiyel problem, gerilim dağılımı), c. indirekt formulasyon veya indirekte REM, ( Diferensiyal + Intergral denklem sistemeleri). FEM denklemlerin  kurulması çok basit olmasına rağmen, çözüm için gerekli denklemlerin sayısı  hayli fazladır.  Çok basit  bir mukavemet, statik probleminin çözümünde bile denklem sayısı, dolayıysla islem hacmi  çok fazladır. Bir Otomobil crash testinde  kurulan denklemlerin sayısı yüzbinlercedir. Yüklü bir container gemisinin  fırtınalı denizdeki seyri sırasında ortaya çıkan üç boyutlu  zorlamaların ve  sekil değisikliğin tespiti için kurulan denklemlerin sayısı milyonu bulmaktadır. Eskiden bu boyuttaki problemlerin cözümünü Almanya, ABD, Japonya gibi ülkelerde sadece büyük firmalar yüklü paralar ödeyerek ve bu alanda uzmanlasan sirketlere, üniversitelere yaptırabılıyordu. Bu gün ise benzeri, hatta daha kompleks problemler günümüzün 1000 ile 2000 dolarlık bilğisayarlarında hazır paket proğramlar sayesinde çok çok daha kısa sürede rahatlıkla gerçeklestirilebiliniyor.

Mekanik bilğilerini hatırlayanlar FEM, sonlu elemenaler yöntemini çok daha iyi gözönünde bulundurabilirler ve rahatlıkla kendi proğramlarını kurabilirler! Dişzorlamalara maruz kalan teknik bir yapıda ortaya çıkan kuvet ve momentler, iç gerilmeler ve olası geçiçi ve kalıcı sekil değisikliği, deformasyon mekanik sistem ve veya serbest cisim diyağramı çizilerek ve kontrolu istenilen yerin sanal kesimi düsünülerek rahatlıkla denğe denklemleri kurularak çözülüyordu,  Sekil 3. Sonlu elamanlar yöntemi de benzer sekilde düsünülebilir. FE-hesap yönteminde  teknik yapi bütünü çözüm yöntemine uyğun çok sayıdakı parcalara, elemanlara, (Sekil 4)  bölünmektedirler. Bu elamanlar birbirlerine noktasal düğümlenmekte, yani bir nevı kontak noktları (düğüm noktaları, irtibat noktaları, temas noktaları) ile bağlanmaktadırlar. Bu düğüm noktaları vasıtasıyla kuvet ve momentler diğer bir elemana aktarılmaktadır.  Sekil x.  Gerinim-Gerilim hesap yöntemine göre  bu düğüm noktların gerinimi, (yer değistirme, sekil değistirme mıktarı) bilinmeyen olarak ele alınmaktadır. Materiyal bağıntıları, (örneğin Hook-kanunu; s = E e ) dikkate alınarak düğüm noktalarında geçerli denğe denklemleri yazılmaktadır. Elemanların seçimi teknik yapı bütününe göre bir boyutlu, ( Cubuk, ), iki boyutlu alansal (levha, kabuk), üç boyutlu,  hacimsal olabilmektedir,  Sekil x.  Elemanların sematik yapıları gösterilmektedir. Elemanlar düz  veya eğrisel olabilirler. Elemanın seçimi, geometrik sekil ve boyutu, sıklığı islem hacmını ve sonucun doğruluk oranını etkilemektedir. Her geçen gün gelistirilen hazır paket proğramları, (ANSYS,  I-DEAS, MATLAB...) ile FEM uyğulamaları ekranda diyalog seklinde kolaylastırılmıstır. Örneğin proğram menüsünden, Data-banktan elamanları tıklayarak teknik yapınıza yerlestirebilir ve uyğun dağılımı seçebilirsiniz. CADFEM bazlı  hazir paket proğramları ile Teknik yapi bütününü ekranda yansıtarak FEM veya REM yöntemi ile teknik yapılarda gerilim dağılımı ğibi hesap sonucları, analiz değerleri farklı  diyağramalarla, tablolarla renkli gösterebilir, bilinmeyen değerlerin hesabını gerçeklestirbilirsiniz, Sekil 6. Pek çok değeri, teknik olanağı, teknik olusumu ekranda simultan deneyebilirisiniz.

    

Sekil 3 Serbest çisim ve denge denklemleri


Sekil 4. Bazi eleman tipleri

 

 

Sekil 6.  V- ve I- kaynağında FE-ağ örtüsü ve I kaynaginda gerilim dagilimi

Sekil 5 Bir  kranportalın yapısı dışzorlamalarla ve eleman ağı ile görülmektedir. Kranportalın ayni kalınlıkta ve homogen bir yapı malzemesine sahib olduğu varsayılmaktadır.   FEM uyğulaması için basit yapı sistemi 31 adet  düz ücgen tipi elemana bölünmektedir. Bu elamanlar kuvet ve momentleri, iç gerilmelerini 25 adet dügüm noktası ile aktarmaktadırlar. Eleman seçimi ve sıklığı en küçük islem hacmıyla en doğru değere ulasabilecek sekilde olmalıdır. Diğer alternativlerle denenmesinde ve kontrolunde yarar vardır! Değisken yük,  q(x)  ve diğer kuvet ve momentlerin  etkileri düğüm noktalarından olmaktadır 1, 2, 3, 4, 5 mesnet düğüm nokataları hariç diğer düğümler zorlamaların etkisi ile iki yönde gerinebilirler, yer değistirebilirler; ve serbestlik dereceleri 2 dir.  Bu sayede 40 bilinmeyenli bir liner denklem sistemi ile çözülmektedir. Bu denklemlerin matriks  ile tanımlanması rahatlık, hakimiyet sağlar.

Linear Denklem sistemi:

a11x1 +  a12x2 + ... + a1nxn =  y1
a21x1 +  a22x2 +...  +a 2nxn =  y2
                                    :                        :
am1x1 + am2x2+ ... +amnxn  =  ym

Matrix denklemi, m x n Matriks:

a11   a12 ...  a1n
a21   a22  ...  a 2n
                   :
am1  am2 ...  amn

 

 

x1
x2
:
xn

 

=

y1
y2
:
ym

Ax = y     : Vektoryel
A = aij      : Bilinen katsayılar,
xn  : Bilinmeyenler, sutün matrix vektörü,
       (Tensör) 
 
ym  : Bilinen değerler, Satir matrix vektörü,
          (Tensör) 
 Gerilim tensorü: S (hacimsal eleman)


S=

  ax  t xy  txz
 
tyx  s y  tyz
 
tzx   t zy   sz

                
  ;   S=

 s1   0    0
 0   
s 2  0
  
0    0   
s3


 sx  = sxex  + txyey  + txzez ;   x-eksenlı gerilim,

s = sx + sy + sz  ; Toplam gerilim

Gerinim, sekil değistirme tensorü V,  (hacımsal elaman)


V=

  ex  exy   exz
 
eyx  ey   eyz
 
ezx   ezy   ez

                
  ;   V=

  e1    0    0
  0     
e2   0
  
0    0   
e3

s  =  E  e  ;     Hooke kanunu

 ex = ( du / dx) = 1/E (sx- v( sy + sz) ) + a DT

 ayni sekilde  ey,  ez  gerinmeleri icin bagintilar
......
.......

Deetaylı acıklamalar ve örnek çözümler bu bıldırının kapsamı dışındadır. FEM ve BEM ıle ılgılı cok sayıdakı lıteratür bulunmaktadır.

3. FEM UYĞULAMA ÖRNEKLERI

Ilğili karekterisitik örnekler interneten indirelen uyğulamalarla bu bildiriye ek olarak sunumda gösterileçektir. Lietratürde verilen Web-sitelerinden, www.simtop.de  karekteristik cok sayida uygulmalar  aciklamalariyla verilmektedir., Internetten herkez tarafindan indirebilinir. 

4. SONUÇLAR

Kısaca FEM, BEM, Neural Network v.b. hesap yöntemleri  genelde  pek çok problemin çözümünü açıklığa kavusturan  anahtardırlar,  çözüm araçlarıdır. Her geçen gün bu yöntemler bilğisayarlardaki  hizli gelismelere paralel olarak  gelismektedirler. Mühendislik, fen, sosyal. İkstisadi, tip bilimlerinde  kullanım alanları genislemektedirler, yoğunlasmaktadır. FEM kendi basına kullanım alanı genişbir bilim alanı haline gelmistir.

Su sıralar yurtdısında izlediğim kadarıyla: Son beşyılda bilimsel proje çalısmaları; genel olarak bilğisayar destekli bilği toplama, bilği ayıklama, bilği sınıflandırma, bilği depolama, süratli bilği değerlendirme, bilği kullanma yönünde yoğunlasmaktadır. Hedef daha kaliteli, güvenilir ve ekonomik mal ve hizmet ürünüyle işpıyasasında var olmadır, rekabet edebilir sansını korumaktır, yükseltmekdır. Bunun içinde gerekli paket proğramları günümüzün aktuel sayısal çözüm yöntemleri, neural ağ hesab çözüm yöntemleri, araçları kullanılmaktadır, gelistirilmektedir. Ve kısa sürede çok sayıda emin, güvenilir değerlere bilğilere varmak içinde simultan yöntemlerle testler, deneyler, geometrik sekiller, teknik çizimler  gerçeklestirilmektedir, farklı parameterler denenmektedir.

Bu gelismelere paralel olarak  günümüzün aktuel problem çözüm yöntemlerinin, araçlarının üniversitelerimizde yoğun bir  sekilde öğretilmesinde yarar vardır. Bunun yanısıra üniversitelerimizin meslek kurulusları ile işbirliğine giderek  endüstride çalısan, ilği duyan mühendislere seminerlerle, hafta sonu uyğulamali kurslarla bu bilğilerin kazandırılmasına, araçların kullanılmasına çalısılmalıdır. Yayğın kullanılan ilğili paket porğramlarının kullanımı uyğulamalarla peklestirilmelidir.

Bilğisayar destekli aktuel problem çözüm yöntemlerin bilğisi, kullanımı bilhassa yeni mezun olaçak gençlerin işbulma sansını artıraçaktır. Akademik ve mesleki kariyer içinde aktuel problem çözüm yöntemlerin bilğisi, araçların kullanımı sart olmaktadır.

Konuyla ilğili tartısılması gereken bazı sorunlar mevcuttur örneğin su anda ilk akla gelenler:

- Günümüzün aktuel FEM gibi sayısal problem
   çözüm yöntemlerinde mühendislik  
   öğrençilerine nelerin öğretilmesi, nelerin 
   bilinmesi gerekliliği,
- Ilğili hang araçların,  hangi paket
   proğramlarının terçih edilmesi,
- Bazıları ise bu bilğilere fazla gerekli olmadığı,
   fazla abartıldığı görüsündeler. Firma için
   gerekli   proğramların dısarıda uzmanlasan büro
   ve   sirketlere yaptırılması, gerektiğinde destek
   alınması daha karlıdır diyenlerde bulunmaktadır

LİTERATÜR

1.  Müller, Günther Groth, Clemens.:”FEM für
     praktiker, 1. Grundlagen, 2. Strruktur
     dynamik” 2002, Expert-Verlag
2.  Grot, Peter.: “ FEM-Anwendungen, Statik,
     Dynamik- und Potenzialprobleme mit
     professioneller Software lösen” Stinger-
     Verlag, 2001
3.  Ahlert, Helmut.: “ FEM. Finite-Elemente-
     Methode im konstruktiven Ingenieurbau”
     Werner-Verlag , Düsseldorf 2002
4.  Klein, Bernd.:  “FEM. Grundlagen und
     Anwendungen..”, Vieweg Tascdfhenbücher,
     2003
5.  Woyand, Herbert.: “ I- DEAS  praktikum
     CAE/FEM” Vieweg-Taschenbücher, 1999
7.  Fritscher T., Zammert w., U.: “ FEM.- Praxis
     mit ANSYS” Vieweg-Verlag, Studium und
    Technik, 1993
8.  Knothe K.; Wessels H.: “ Finite Elemente,
     eine Einführung für Ingenieure”, Springer
     Verlag,  1997
9.  Klaus-Jurgen Bathe.: “ Finite-Elemente-
     Methoden”, Sringer Verlag, 1986
10. Lorenz P., poterasu V., Mihalache N.: “ Methode der
      Finiten Elemente und der Randelemente” Vieweg-
     Verlag, 1995
11. PTK 2001, “Vorträge, X. Internationales
      Produktionstechnisches Kolloquim” TU-
      Berlin, D-Berlin, 2001
12. IWF, TU:   Jahresberichte 2000, 2001,
      Poduktions” Produktionstechnisches Zentrum
      Berlin.
13. www.simtop.de  /  www.ansys.com  /
      www.abaqus.com  /  www.cadfem.de  /
      www.i-deas.com  /