Dr. Huso'nun Bazı Makaleleri


TÜRKIYEDE OKULLARDA, ÜNIVERSITELERDE
EGITIM-ÖGRETIM TÜRKCE DILINDE VERILMELIDIR

 

SUMMARY

The number of institutes and departments providing the foreign language education, in Turkey has been increasing during the last years. It is reality that these institutes have harmful effect than useful effect and bring many problems together with:

- Because of improperly taught foreign language, lectures can not be followed properly, and can not be expressed in verbal and written. - Because of giving more importance to the teaching of a foreign language in some schools the native language of a student is being neglected. As a result of that, a student finds diffucult to express his native language in verbal and written. - Another negative effect is to prevent the scientitic and technological development of our native language, Turkish. The main targets of the national education is tomaintain the lectures using the national language, Turkish, in all institutes and engineering education to enable the students to learn english, which is the international language and widely used in technology in early ages and to enable each student graduated from an equavelent grammer school to learn english properly.

ÖZET

Türkiye'nin son yillarda yabanci dilden, Ingilizce egitim-ögretim veren okullarin, Bölümlerin sayisi artmaktir. Bu kurumlarin su siralar yarardan çok zararlari oldugu, bir çok sorunlarin beraberinde getirdigi diger bir gerçektir, örnegin:

- Yarim yamalak ögrenilen bir yabanci dille dersler geregi gibi takip edilemez sözlü, yazili ifade edilemez.
- Bazi okullarda yabanci dile daha fazla agirlik verilerek ögrencinin ana dili ihmal ediliyor. Ögrenci ingilizce ögrenmekte, ana dilinden yeterli sözlü, yazili ifadede zorlanmaktadir.
- Diger olumsuz bir yani, ana dilimizin, Türkçe'nin bilim-teknoloji dalinda gelismesini önlemektedir.

Milli Egitimimizin ana hedeflerinden biri tüm okullarda, mühendislik egitiminde de derslerin ana dilden, devletin resmi dilinden görülmesini, bunun yani sira dünyada ortak dil konumuna giren ve bilim-teknolojide yaygin kullanilan Ingizcenin lise ve dengi okullari bitiren her ögrencinin yeterli ögrenmesini saglamak olmalidir.

1. ÖNSÖZ

Insanlar, uluslar dünyadaki teknolojik gelismeler ve yenilikler sayesinde her geçen gün biraz daha yakinlasmakta, kaynasmaktadirlar. Birbirlerini daha sik ziyaret ediyorlar, ticaret, kültür, bilim teknolojik alanlarinda alis veriste bulunuyorlar, beraber çalisiyorlar ve bazi sorumluluklari beraber üstleniyorlar. Bu gelismeler sonucu dünyada insanlarin ortak bir dil ihtiyacini zorunlu kiliyor. Bugün birçok ülkede yabanci dil, ögrenciye ana dilin paralelinde, erken yaslarda ögretiliyor. Ingilizce bugün birçok ülke insani tarafindan konusuluyor. Türkiye'de her ögrencinin, ileride her insanin dünya ortak dili haline gelen Ingilizce ögrenmesinde, bilmesinde yarar vardir. Türkiye'de yabanci dil dersi Ingilizce , okullarda erken yaslarda, yogun ve zorunlu ders olarak okutulmalidir. Örnegin, ana okullarinda oyunlar yaninda Türkçe, Ingilizce sözlü çocuk sarkilari, masallar, rakamlar, harfler ögretilebilir.[1]

2. NEDEN YABANCI DIL INGILIZCE

Ticareti arttirmak, yeni pazarlara açilmak, turizm sektöründen daha fazla pay alabilmek, yeni teknolojileri, takip etmek, buluslari ülkeye kazandirmak için de Ingilizce dil bilgisine ihtiyaç vardir. Mesela basit bir mühendislik projesini Ingilizce dil bilgisini olmadan da yapabilirsiniz. Fakat akademik bir projeyi, ciddi bir çalismayi Ingilizce dil bilgisi olmadan yürütebilmemiz, saglikli bir sonuca ulasmamiz, kaliteli bir neticeye vardirmaniz düsünülemez. Eger yapilmaya kalkilirsa kalitesi düsük eksik olur. Nedeni, ilk evvel bu proje çalismasiyla ilgili bugüne dek yapilanlarin arastirilip, yapilmasi gerekenleri; yenilikleri, gelistirmeleri, düzeltmeleri saptamamiz gerekiyor. Çalismalarinizda kismen de olsa onlarin metotlarini, islevlerini uygulayacaksiniz. Hatta yapilanlarin, ortaya atilanlarin dogrulugunu, geçerliligini kanitlayacaksiniz. Iste bu baslangiç proje asamasinda dünya literatürünü, kitaplari, yayinlari incelememiz gerekiyor. Bilimsel çalismalarin çogunlugu, yararli olanlari dünya literatüründe Ingilizce yayinlanmaktadir.[3-5] Daha basit bir örnek ingilizce dil bilginiz olmadan bilgisayardan geregi gibi yararlanamazsiniz programlari kullanmada zorluk çekersiniz, birakiniz kendi programinizi kendiniz yazmakta. (Tabii diploma, yüksek lisans, doktora tezlerini, bilimsel yayinlari yurt disindan getirtip tercüman bürolarinda çevirip hazirlayanlar için, ne Ingilizce'ye ne de konu ile ilgili mesleki bilgilere gerek yoktur)

neden yabanci dil, Ingilizce?

- Yurt disindaki bilimsel faaliyetleri, yayinlari, teknolojik gelismeleri takip etmek, kullanmak, anlamak, sözlü ve yazili ifade etmek.
- Yurt disindaki bilimsel faaliyetlere katilmak, Enstitüler, sirketler arasi olan ortak çalismalari sürdürebilmek.
- Kendi bilimsel çalismalarinin ürünlerini yurt disinda sözlü ve yazili beyan etmek, duyurmak, satabilmek.
- Is bulma sansini artirmak. Isverenler mesleki bilgi, kisilik, yetenekler yaninda iyi bir yabanci dil, (özellikle Ingilizce) ve bilgisayar kullanimi olan adaylari tercih edilmektedirler.[3-6]

3.OKULLARDA YABANCI DIL ÖGRENIMI

Okullardaki yabanci dil ögrenimini gelistirilecegi yerde bazi siyasi yanlis kararlarla ihmal edildi, bazi okullarda zorunlu ders olmaktan çikarildi. Buna paralel Islam dini, ahlak dersleri maskesi altinda Türkiye'deki Araplastirma, Ahmaklastirma faaliyetlere okullar içinde yesil isik yakildi. Sonra da kalkip yarinin gençlerinden, süper egitimden, kredili sinif geçme sisteminden gevezelik ediliyor.[1] Milli egitim sistemimizdeki çarpikliga bakin! Türkiye'de yabanci dil dersi, kredili ders geçme sistemi ile kalkarken lüzumsuz degerlendirilirken, istege bagli birakilirken, yetkililer Ingilizce ögrenilmesi için yurtdisina gönderdigi elemanlara dünyanin servetini harciyor. Bu paralara yazik degil mi? Su siralarda Türkiye'nin, devletin sokaga atacak parasi mi kaldi?

Lise ve lise dengi okulu bitiren her ögrenci dünyada ortak dili haline gelen yabanci dil Ingilizce'yi anlama, sözlü ve yazili ifade edebilme seviyesinde bilmesi saglanmalidir, Ileride Üniversiteye bilhassa mühendislik-mimarlik ana bilim dallarindan birinde yüksek ögrenime baslamak isteyen üniversite adaylarindan, iyi yabanci dil ingilizce sarti getirilmelidir. Bunun için de mesela:

- Yabanci dil dersi erken yaslarda ana dile paralel ögretilmelidir.
- Okullar da yabanci dil zorunlu ders haline dönüstürülmelidir.
- Haftalik ders süresi arttirilmalidir.
- Yogun kurslar düzenlenmelidir.
- Mahalli TV vericileri ile Ingilizce yayin yapan TV kanallari yansitilmalidir,

Yabanci dil dersinin ögrencilerin zekalarinin gelismesindeki katkisi da göz ardi edilmemelidir. Hatta yetiskinler için de erken bunakliga karsi (Alzheimer hastaliginda) yeni yabanci dil ögrenimi tavsiye edilmektedir, hafiza kaybina, unutkanliga karsi yabanci dil ögrenimi faydali olmaktadir, önerilmektedir.

4. YABANCI DILDE EGITIM VEREN RESMI VE ÖZEL OKULLAR

Son yillarda sayilari çogalan, moda haline getirilen, yabanci dilde egitim veren okullarin yarardan çok zararlari olmaktadir. Bu okullar beraberlerinde birçok yeni sorunlari getirmektedir:

- Türkiyedeki bir sene süresinde Üniversitelerin hazirlik siniflarinda yeterli Ingilizce ögretilemez.
- Yarim yamalak ögretilen bir yabanci dille, (Ingilizce) dersler ne geregi gibi takip edilebiliyor ne de sözlü-yazili ifade edilebiliyor.
- Ingilizce yabanci dille yarim yamalak ögretilen bilgilerden de hayir yoktur.
- Çogu ögretmenlerin yabanci dil bilgisi yetersiz.
- Ingilizce'ye bazi okullarda daha fazla agirlik verilerek, ögrencinin ana dili ihmal ediliyor. Bu seferde ögrenci Ingilizce olarak ögrendiklerini yeterli bir sekilde ana dilinde sözlü, yazili olarak ifadede zorluk çekiyor
- Diger olumsuz bir yönü ana dilimizin, Türkçe'mizin bilhassa bilim-teknoloji alaninda gelismesini önlemektedir
- Ana dilimizin yapisini da bozmakta, yozlastirmaktadir.
- Toplumdaki bireyler arasinda bir kopukluga da neden olmaktadir, bir mühendis, fabrikasinda çalisana bir metodu, ameliyeyi veya bir cihazin, sistemin çalismasini anlatamadiktan sonra kendisinin çok bilmesi neye yarar. (Bir bireyin yasadigi toplumda, is yerinde, görevinde basarili olma sirlarindan biride; yasadigi toplumun dilini iyi ögrenip konusabilmesi, kullanmasidir, düsüncelerini, bilgilerini rahatlikla ifade edebilmesidir)
- Egitimdeki firsat esitligine ters düsmektedir.

Yabanci dilden egitim veren okullari, Üniversiteleri savunanlar genelde yurt disinda ögrenim görüp uzun zaman yurt disinda kalanlardir, Türkceyi onutanlardir. Onlar için yabanci dilde ders anlatmak Türkceye nazaran daha rahat ve kolaydir, Birde Yabanci dil züppeleridir Digerleride bunun farkli ticaretini yapip büyük kazanclar saglayanlardir. Bunlarda samimi olsalar yabanci dilin erken yaslarda ögrenilmesine katki saglarlardi

Yabanci dille ilgili gözlenen diger bir sorun, üniversitede çalisan, ve akademik kariyerlerine devam etmek isteyen akademisyenlere uygulanan KPDS sinavlaridir. Bu sinavlara katilanlarin basari orani düsüktür. Bilhassa yurt disinda egitim-ögretim görmemis adaylar için bu sinavlardan gerekli puani almak imkansiz hale geldi. Yüksek lisans, doktora ögrencileri, yardimci doçentler esas islerini, ögretimi, bilimsel çalismalari birakip yabanci dille, kpds'ye zamanlarini harcamaktadirlar.[2] Bu sinavlarin gerekliligini, ciddiyetini ve merkezilestirilmesini savunanlardan biri benim. Fakat bu sinavlarin amacindan çikip eleme sinavina dönüsmesi kabul edilemez. Örnegin bu sinavlara Alman akademisyenler katilsalar , bazi sorulari cevaplandirmada hayli zorluk çekerlerdi, gerekli puana zor erisirlerdi. Kpds sinavinda basarili olmak için iyi bir yabanci dil bilgisi gerekmiyor, yeterli olmuyor, bu soru tarzina göre iyi hazirlanmak ve bu yöndeki özel kurslara katilmak gerekiyor. Bu da sinavin özüne ters düser. Esas amaç, akademisyenlerin yaygin bir yabanci dildeki bilimsel yayinlari sözlü yazili anlamak, ve anlatmak yeterliligi seviyesinin tespiti olmalidir.

5. SONUÇ

I. Milli egitimimizin ana hedeflerinden biri; tüm okullarda (ilk, orta, lise, yüksek okullarinda, üniversitelerinde) egitim-ögretimde derslerin ana dilden yani devletin resmi dilinden, firsat esitligi gözetilerek gerçeklesmesini saglamak olmalidir. Diger bir hedefi ise ana dilimizin, Türkçe'mizin gerek ögrenciler gerekse de yetiskinler tarafindan sözlü, yazili en azindan yeterli ögrenilmesini saglamak, Türkçe'nin gelismesinde ve yayilmasinda, katkida bulunmak olmalidir.

II. Yabanci dilde egitim-ögretim faydali, iyi olsaydi bugün Japonya, ABD, Almanya, Fransa, Italya, Ingiltere okullarinda bu sistemi uygularlardi. Bu nedenlerle Türkiye'de moda haline getirtilen yabanci dilde egitim-ögretim özentisinin ahmakliginin bir an evvel terk edilmesi gerekiyor. Türkiye'de yasayan yabanci uyruklular ve azinliklar için bazi sartlarda yabanci dilden egitime müsaade edilmelidir.

III. Tüm dünya ülkelerinde ögretilen, ögrenilen ortak dil konumuna gelen yabanci dil Ingilizce'nin tüm okullarda ana dile paralel olarak erken yaslarda zorunlu ve haftalik ders saatleri çogaltilarak ögretilmesi gereklidir. Lise ve dengi okulu bitiren her ögrenci dünya ortak dili haline gelen Ingilizce'yi anlama, sözlü, yazili ifade edebilme seviyesinde bilmesi saglanmalidir. Yabanci dil dersleri haricindeki dersler ana dil, devletin resmi dili olan Türkçe olarak ögretilmelidir. Dünya literatürünü takip etmek, okullardaki egitim kalitesini yükseltmek vb.. safsatalar gerekçe gösterilerek Türkiye'de yabanci dilde egitim- ögretiminin hakliligini ve yaraliligini savunmak yanlistir.

IV. Üniversite adaylari yabanci dil Ingilizce sorununu ilk ve orta ögrenim sirasinda halletmeleri gerekir. Üniversite egitimin amaçlarindan biri: Ögrencilere kendilerine , ülkelerine ve insanliga yarar saglayacak bir meslege hazirlamak-tir. Üniversite de yabanci dil Ingilizce dersleri seçmeli ve gelistirme amaçli verilmelidir, örnegin teknik Ingilizce gibi.

Kisaca, Türkiye'de tüm okullarda egitim-ögretim dili, devletin resmi dili olan Türkçe olmalidir. Iyi bir yabanci dil Ingilizce, üniversite adaylarina, bilhassa mühendislik- mimarlik bölümleri için ileride sart kosulmalidir. (TUC, dr.huso)





…..

 

 

 


2001©dr. huso