a)    SİYASET  YARGI TARAFINDAN KUŞATILIYOR‎!

b)   YARGI SİYASET TARAFINDAN KUŞATILMIŞTIR!

sizce standart  bir demokratik ülkede hangisi doğrudur yada daha uygundur?

Doğru cevap için lütfen tıklayın

 

Cevap;

DEMOKRATİK ÜLKELERDE SİYASET YARGI TARAFINDAN KUŞATILIR,

 A ŞIKLI DOĞRUDUR.

Demokraside olmasa olmazlardan biride:  Yargının; siyaseti, meclisi, hükümeti mevcut yasa ve yönetmeliklerle yasama ve yürütmenin yapılıp yapılmadığını denetleme işlevine sahiptir. Bu kural demokratik ülkeler için geçerlidir.

Otoriter diktatörlük rejimlerinde ise tam aksine yargı siyaset tarafından kuşatılmış olur.

Bakin hukukçu değilim, fakat bu konuda bir vatandaş olarak görüş bildirecek kadar birçok vatandaş kadar bilgiliyim. Ömrümün büyük bir kimsi yurt dışında geçti, orada nasıl olduğunu, buradakiyle karşılaştıracak kadar da bilgi sahibiyimdir.

Bazı siyasetçiler ve yandaş medya ve işverenler ve akademikerler karşılaştırmalarında genelde islerine geleni seçerek ve çarpıtarak ya da maksatlı yanlış bir şekilde Batıdan örnekler verdiklerine çok kez tanık oluyorum. Yargı reformu ile ilgili gerçek dişi örnekler kıyaslamalar verildiğini gözlüyorum.

·         Örneğin Almanya  Karlsruhe´deki  Bundes Verfassungsgericht  ;bizdeki Ankara´daki Anayasa Mahkemesinden çok daha fazla yetkilere sahiptir, tavizsizdir, çok katidir. Yasalara sadiktir, kimsenin gözünün yaşına bakmaz.  Başbakanı, parti başkanını yargılama, görevden alma ve parti kapatma gibi yetkilere sahiptir. Partiler üstü, tarafsızdır.  Anayasa mahkemesi üyelerinin neredeyse tamamı prof. Unvanlı yaşını başını almış tecrübeli, bilgili kişilerden, genellikle Üniversitelerden tercih edilmektedirler.

Görevlerini Almanca ve İngilizce olarak indiriyorum.

 Aufgabe des Bundesverfassungsgerichts

·         Das Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe wacht über die Einhaltung des Grundgesetzes für die Bundesrepublik Deutschland. Seit seiner Gründung im Jahr 1951 hat das Gericht dazu beigetragen, der freiheitlich-demokratischen Grundordnung Ansehen und Wirkung zu verschaffen. Das gilt vor allem für die Durchsetzung der Grundrechte.

·         Zur Beachtung des Grundgesetzes sind alle staatlichen Stellen verpflichtet. Kommt es dabei zum Streit, kann das Bundesverfassungsgericht angerufen werden. Seine Entscheidung ist unanfechtbar. An seine Rechtsprechung sind alle übrigen Staatsorgane gebunden.

·         Die Arbeit des Bundesverfassungsgerichts hat auch politische Wirkung. Das wird besonders deutlich, wenn das Gericht ein Gesetz für verfassungswidrig erklärt. Das Gericht ist aber kein politisches Organ. Sein Maßstab ist allein das Grundgesetz. Fragen der politischen Zweckmäßigkeit dürfen für das Gericht keine Rolle spielen. Es bestimmt nur den verfassungsrechtlichen Rahmen des politischen Entscheidungsspielraums. Die Begrenzung staatlicher Macht ist ein Kennzeichen des Rechtsstaats.

 

The Task

·         The Federal Constitutional Court's task is to ensure that all institutions of the state obey the constitution of the Federal Republic of Germany (Basic Law). Since its foundation in 1951, the Court has helped to secure respect and effectiveness for the free democratic basic order. This applies particularly to the application of the fundamental rights.

·         All government bodies are obliged to comply with the Basic Law. Should any conflict arise here, the jurisdiction of the Federal Constitutional Court may be invoked. Its decision is final. All other institutions of government are bound by its case law.

·         The work of the Federal Constitutional Court also has political effect. This becomes particularly clear when the Court declares a law unconstitutional. But the Court is not a political body. Its sole review standard is the Basic Law. Questions of political expediency are not allowed to play any part as far as the Court is concerned. It merely determines the constitutional framework for political decision-making. The delimitation of State power is a feature of the rule of law.

Diğer bir hususlar hakkında kendi görüşlerimi burada paylaşmak istiyorum;

-       Demokratik ülkelerde yasalar yargı reformları yangından mal kaçırır gibi düzenlenerek yürürlüğe konulmamaktadır. Genelde uzman kişi ve kurumlarca taslağı hazırlanır, daha sonra tartışmağa sunulur, gelen eleştirilere göre iyileştirmeler yapılır. Daha sonra meclisin oyuna, gerekiyorsa halkın oyuna da sunulur. Bu uzun süreçte yasalar en detayına kadar teferruatlı bir şekilde açıklanarak yer alır.

-       Türkiye’deki yargı reformun bu sekliyle gizli amaçlar için düzenlendiği kuskusunu veriyor.  Haddime düşmese de, düşündüğümü yazmaktan kendimi alıkoymayacağım: Hükümet başkanı yanlış yada eksik bilgilendiriliyor, iyi niyeti ve samimiyeti suiistimal ediliyor kanaatindeyim)

-       AKP´nin lehinde olan bu günün siyasi konjonktüründe her yargı reformunu çıkarabilecek ve halk oylamasından da % 70 lerin üzerinden geçirebilecek imkâna sahiptir.  İç ve dış tepkilerden çekinmese laik demokratik cumhuriyet rejimi yerine, otoriter diktatörlük rejimini, hatta şeriat-cemaat rejimini dahi halk oylamasından geçirebilecek, değiştirebilecek lehine çalışan bir siyasi konjonktüre sahip. Tabi bu oylamanın, değişimin büyük bir riski de var. Bunun farkındalar bu nedenle iki adim ileri, bir sağa bir sola daha sonra bir adim geri, elde var bir adim ileri bu mehter taktiği ile daha emin ilerliyorlar  

 

 

TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Ergenekon, Balyoz ve Erzincan davalarının, hukuk devleti olması için fırsata çevrilmesini istedi, hükümete ve Meclis'e hukuk reformu için tam destek verdi. Meral, yüksek yargının mahkemeler üzerinde baskı kurmasının önlenmesi ve cuntaların ortadan kaldırılması için yasal düzenlemeler yapılması çağrısında bulundu.!!!!  

Zamana uymak gerekiyor, güçlüye karşın durmaktansa, güçlüye karşın çalışmaktansa, onun yanında yer almak patronların isine, çıkarlarına geliyor. Sistem maalesef buna zorluyor, böyle davranmaya da mecbur bırakıyor..

Aslında Türkiye´nin geleceği için cidden, fırsat eşitliğini esas alan, seçme ve aday olma ve seçilme ve parti içi demokrasiyi ön plana alan gerçek yargı reformlarına ihtiyacı vardır. Her kurumun olduğu gibi meclislerinde de hükümetlerinde yasama ver yürütme görevlerini tanımlayan, sınırlarını belirleyen, icraatlarını denetleyen, herkesi rahatlatacak yasalara gerek vardır.

 

DrHusso

İzmir, 6.3.2010