21.YÜZYILDA TÜRKİYE GIBI ISLAM ÜLKELERINDE

 INNOVATİV ENDÜSTRİYEL TASARIMDA YARATICILIK

 

H. Özden

Ege Üniversitesi, Makine Mühendisliği Bölümü, İzmir

huseyin.ozden@ege.edu.tr

 

 

Innovativ ve yaratıcılık kavramları endüstrinin birçok iş kolunda karşımıza sürekli çıkmaktadır. Bilgi, tecrübe ve doğadan yararlanılarak günün teknolojik olanaklarını kullanımı ile uygulanabilir sürekli yeniliklerin, iyileştirmelerin, insanlık yararına sunulmasıdır. Yenilikler yani buluşlar ve iyileştirmeler için yaratıcılık gerekli olduğu herkesin malumudur.  Endüstriyel tasarımında yaratıcılığı etkileyen çok sayıdaki faktörleri gensel ve çevresel faktörler olarak iki grupta inceleyebiliriz. Yaratıcılığı etkileyen faktörlerin başında insan zekâsı, kavrama kapasitesi ve mesleki bilgi-tecrübe gelir. Aslında mesleki bilgi ve tecrübe yaratıcılığın tetiklemektedir. Doğal yaratıcılığı belirleyen gensel faktörler ise; nesilden nesillere aktarılmaktadırlar ve veya pozitif mutasyona uğrayarak gelişmektedirler.  İnsan zekâsı gibi yaratıcılık; örneğin kaslar gibi çalıştırılarak geliştirilebilir özelliğe sahiptir. Kısaca, yaratıcılık; Allah verdisi kadar, sonradan geliştirilebilen, ya da körletilebilen bir insani özelliktir.  Doğasal, kültürel, dinsel, zihniyet yönetimsel, beslenme, eğitim, stresli yasam, savaş gibi huzursuzluk ortamları gibi faktörler, endüstriyel tasarımında kişisel kadar toplumsal yaratıcılığı olumlu ya da olumsuz belirlemektedir. En basiti, “fırsat eşitliği” bireysel ekipsel ve toplumsal motivasyonu artırarak, yaratıcılığa ivmelendirmektedir. Dinsel hurafeler, gerçek dışı kara yasaklar ve günahlar, hayali hikâyeler bireysel ve toplumsal yaratıcılığı körletmektedir.  Bu açıdan da bakıldığında İslam Dininde

Bir an evvel radikal gerekli reformlara gidilmelidir,  öze dönülmelidir. İslam dini daha çok öğrenmeyi, daha çok çalışarak daha çok kazanmayı, bilimi en önemlisi yenilenmeyi, yaratıcılığı teşvik ediyor.

 

Türkiye’de ayni şekilde İslam ülkelerinde ekonomik sıkıntıların, düşük hayat standardın, teknolojideki geri kalmışlılığın, toplumsal birçok hastalığın kaynağını yaratıcılıkta aramakta yarar vardır.  Eğer geri kalmış ve gelişmekteki ülkeler Allahın nimetlerinden, cağın olanaklarından insanca daha iyi yararlanmak istiyorlarsa ve hayatta daha güçlü olmak ve kalmak istiyorlarsa, bireysel ve toplumsal yaratıcılığı ön plana çıkararak kendilerini geliştirmeleri gerekiyor.  Sonradan mal edilmiş zihniyetlerle kötü yönetimlerle gelişmeleri sekteye uğratılmış, dışa bağımlı isletmeler, toplumlar, uluslar, ülkeler kendi yaratıcılık özellikleri ile kendilerini yenilemeğe çalışmalıdırlar.

Bu çalışmada 21. Yüzyılda endüstriyel tasarımında innovativ ve yaracılığı etkileyen faktörler ele alınmaktadır. Batı Avrupa ülkelerinde nazaran, teknolojisi, sanayisi, geri kalmış ülkelerde bireysel ve toplumsal yaratıcılığın geliştirilmesi konuları, bazı öneriler tartışmağa sunulmaktadır.

 

Anahtar kelimeler:  Endüstriyel-Tasarım, Innovatif,  yaratıcılık, zihniyet, yönetimsel –etkenler

 

 

 

 

 

dr husso patent önerisi!