ZİHİNSEL ÖZÜRLÜ, TESTVARİ ORTA LİSE EĞİTİM- ÖĞRETİMİN YÜKSEK ÖĞRETİME OLAN BAZI  OLUMSUZLUKLARI

Orta öğretiminde, Milli eğitim Bakanlığının da sözü edilen kalite güvence sistemi içersindeki etkisi büyüktür. Üniversite giriş sınavlarına uyumlu testvari (yani test çözme ağırlıklı ) orta, lise öğretimi, örgencilerin üniversitelerde arzu edilen başarılarını olumsuz etkilemektedir. Öğrencilerin derslerdeki katılımları ve Şekil 3 deki örnek olarak gösterilen cevap kağıtları incelendiğinde testvari orta eğitimin örgencilerin bir çok yeteneğini körleştirdiği kanaatine varılmaktadır. Özelikle kendilerini ifade etme, yorumlama, disiplinli, çalışma alışkanlığı, düzenlilik, algılama, öğrenme gibi yeteneklerin geliştirilmediği sonucuna varılmaktadır.  Bu cevap kâğıtları ayni zamanda örgencinin orta ve lise geçmişini de yansıtmaktadır.  Orta ve lise eğitim ve öğretiminde; test çözme yeteneğinin geliştirilmesi yerine; genel kültür, yüksek öğrenim ile ilgili temel alt yapı bilgileri, hayal etme, fikir edinme, yorumlama, ruhen ve benden sağlıklı gelişimi, müzik, spor, resim, kendine özgüven, kaynaşma gibi bilgi, yeteneklerini geliştirici şekilde verilmelidir. Burada hatırlatmak ta yarar vardır; Tanımış eski üniversitelerden gelen lisansüstü örgenci adayların mülakatlarında benzeri sorularda çok daha berbat cevaplarla karşılaşılmaktadır. Abartılmıyor, mülakatlara katılan diğer hocalar da teyit ederler.

Orta, lise öğretimi üniversite öğretimine hazırlayıcı olarak verilmediği görülmektedir. Liseyi bitiren bir öğrencinin en azından kuvvetin, momentin birimini bilmesi gerekiyordur. Cevap kâğıtlarını, düzgün okunaklı, tertipli yazmansını öğrenmeliydi.  Orta öğretimde; ciddiyet, içsel çalışma disiplini, insan, hayvan sevgileri, büyüklere saygı, küçüklere sevgi, sorumluk, vatan, devlet sevgisi, demokrasi kuralları, faydalı kitap okuma alışkanlığı, sağlıklı beslenme, sağlık kaliteli yasam için spor, temizlik, özellikle dişleri temizleme alışkanlığı, ülke coğrafyası, tarihi bilgiler, şükretme, gerçek dini bilgiler, devlet büyüklerine saygı, çıkarlarını koruma, kendini ifade etme gibi bilgiler, güzel alışkanlıklar, selbstdsiplin yani özdisiplin kazandırılmalıdır. Bunlar yasam mücadelesinde testvari bilgilerinden çok daha fazla isine yarayacaktır. 

 

 

kalite-5.jpg 

 

 Unbenannt.tif

 

                 

Sekil 3 Örnek cevap kâğıtlarında testvari orta öğretim alışkanlığının etkisi  de küçümsenmelidir,

 

(Öğrenciler yüksek öğretim için gerekli alt yapıya orta öğretimden ulaşmadan geliyorlar. Böyle olunca da öğrenimleri uzuyor,

Cevap kağıtlarında böyle sekilerle karşıma çıkan öğrenciler, diğer dersleri ve diğer cevapları ne olursa olsun sınavı, dersi geçemiyor, bir dönem dersi tekrarlaması gerekiyor)

 

·        Yüksek öğretimi orta öğretimden ayıran en büyük özelliklerinden biri, öğrencilerin belli bir öz disiplin içersinde, çeşitli kaynaklardan, olanaklardan faydalanarak, günümüz araç ve gereçlerini, teknolojisini kullanarak, kendi başına gerektiğinde bir çalışma ekibi içersinde bir mesleki problemlere alternatif çözümler sunma becerisini, gerekli mesleki bilgileri kazanmasıdır.

·        Sınav günleri 3-5 sayfalık bazı soruları ezberleyerek yada kopya çekerek dersleri geçip boş diploma sahibi olmamalıdır.

·        Hocalarından mucize beklememelidir, hocalarının anlattıkları ile yetinmemelidirler.

·        4-5 sene sonra başlayacakları, mesleki çalışmalarına daha fazla bilgi donanımına sahip olmaları için kendilerinin de gayreti de önemlidir.

·        İnsani sorumluluklarının bilincinde olmalıdırlar, her sedyen evvel kendilerine, ailelerine ve ülkeye, devlete olan sorumluluk asla unutulmamalıdır.

·        Ülkenin, insanlığın, Donkişotlara, vatan kurtaran sabanlara ihtiyacı yoktur. Vatana, ülkeye, devlete,  inanlığa, dinlerine yararlı olmak istiyorlarsa,  ilk evvel öğrencilik yıllarını öğrenmekle iyi değerlendirsinler ve her şeyden evvel kendilerine, ailelerine yararlı olmaları için büyük caba saffetsinler.   Kendilerini belli kirli çıkarların, pisliklerin elinde kullandırmasınlar, kirli emellerin, kirli ellerin maşası olmaktan kaçınsınlar. Kendilerine yararlı olamayanlar çevrelerine, ülkeye nasıl yararlı olsunlar ki, sadece kullanılırlar. 

·        Para ve makam sahibi olduktan sonra hayallerinizi, çevrenize, ülkeye, devlete daha iyi hizmet etme şansını bulursunuz.

·        Türkiye´de üniversiteler diplomalı cahilleri yetiştirip mezun etmeleri ile; topluma, kurumlara, devlete, ülkeye büyük zararlar vermektedirler. 

DrHusso