TÜRKIYE´DE YÖK VE TÜBİTAKYERİNE;

“BİLİM TEKNOLOJİ BAKANLIĞI”

 

Avrupa Birliği Ülkelerinde yükseköğretim kalite güvence uyumluluk çalışmalarında, BOLOGNA süreçlerinde Türkiye´deki gibi bir YÖK var mıdır?  Sorusuna cevap, -Yoktur!

Benim araştırmalarıma göre Dünyanın hiç bir yerinde Türkiye’deki YÖK gibi bir kuruluşa rastlanılmamaktadır. Dünyanın pek çok ülkesinde üniversitelerdeki çalışmaları, faaliyetleri denetleyen, üniversitelerarası koordinasyonu sağlayan sınırlı sorumlu kuruluşlar mevcut, fakat Türkiye’deki YÖK´ün güç boyutunda değildirler. YÖK denetim ve koordinasyon amacından saptırılmıştır., Siyasiler YÖK ´ü üniversiteler üzerinde bir baskı kurum aracı olarak değerlendiriyor. (Özden H., 2011)

……………..

Düşünceler, tespitler, kısaca;

 

ü YÖK asli görevine, esas amacına (denetim ve koordinasyon) dönmelidir, YÖK´ün idari-yaptırım gücü kaldırılmalıdır. Külfetli, şişirilmiş bürokrasi kadrosu radikal bir şekilde küçültülmelidir, başka birimlere dağıtılmalıdır. YÖK´ün bütçesinin üç, dört üniversiteye eşdeğer olabileceğini tahmin ediyorum.

ü YÖK´teki pek çok işlerin, sorumlulukların, kaynakların mevcut üniversitelere bırakılması, devredilmesi daha yararlı, verimli olur kanaatindeyim. YÖK´ bürokrasinden yapılacak büyük tasarrufla üniversitelere ek kaynak sağlanabilir.

ü Benzeri TÜBİTAK içinde geçerli, buradaki pek çok birimler direkt üniversitelere devredilmelidir. Türkiye de, üniversitelerde ikide bir kıt kaynaklarlardan şikayet edileceğine mevcut kaynakların yerinde kullanılmasına, en iyi şekilde, efektif değerlendirilmesine özen

ü TÜRKİYE’DE HER KEZ BİLİM CAĞINDAN VE GELECEĞİN BİLİM OLDUĞUNDAN BAHSETTİĞİNE GÖRE; NEDEN,  YÖK YERİNE BATI AVRUPA ÜLKELERİNDE OLDUĞU GİBİ TÜRKİYE´DE “BİLİM-TEKNOLOJİ BAKANLIĞININ” KURULMASI ÖNERİLMİYOR? YÖK, TÜBİTAK YERİNE DAHA YARARLI OLUR. AKP. CHP, MHP v. böyle bir bakanlığın Türkiye’de kurulmasına destek vereceklerdir. Bu  gibi önerilerin Rektörlükler tarafından yapılması, gündeme getirilmesi ile gereği yapılır..    DrHusso