ÜNİVERSİTELERE KAYNAK YA AZDIR YA DA HİÇ YOKTUR;

MİLLETVEKİLLERİNE, GÜÇLÜ KURUMLARIN

ÇALIŞANLARINA, ALT YAPILARINA GELİNCE;

KAYNAK ÇOKTUR, ÖDENEK BOLDUR!

Ülkenin geleceğini olumlu yönde belirleyen Üniversiteler, ARGE ve altyapılara ve öğretim personeline, prof., doç., yard. Doç., araştırma ve öğretim görevlilerine v.d.) kaynak yok denilirken; işlerine, çıkarları gereğince nasıl kaynak yaratıkları ve bulduklarını aşağıda kamuoyuna yansıyan haberlerden birlikte izliyoruz.  (Bakın!  Milletvekillerin veya belli güçlü kurumlarda çalışanların aldıkları ücretlerden çok önemli olan; belli bir kesime ait ücret azlığıdır ve ülkedeki ücret dengesizliğidir, ücret farklılığı kepazeliğidir ve milli gelir dağılımındaki düzensizlik, aşırı farklılıktır. Bazı kuruluşlar devletin bizzat kendisinin vatandaşa makul fiyatlarda sunması gereken altyapı hizmetlerini özel kuruluşlara devrederek, vatandaşlar bu kuruluş sahipleri tarafından bu hizmetler aracılığı ile bir nevi dolandırılmaktadırlar, sömürülmektedir. Bu durum çalışanların motivasyonunu zedelemektedir, idealistleri dahi demoralize etmektedir, Vatandaşların devlete olan bağlılıklarını, güvenlerini, saygılarını azaltmaktadır.

Devlet yönetimi yüksek öğretimde, üniversitelerdeki öğretim ve ARGE bilimsel faaliyetlerinin kalitesinin artırılması için gerekli öğretim üyelerinin maaşlarının iyileştirilmesi için, gerekli kadrolar için ve gerekli alt yapı için kaynak yok denilecektir; diğer taraftan da belli kesimlerin ücretlerine maaşlarına, harcırahlarına dünyada eşi olmayan artışlar yapılacaktır. Bu uygulama, çalışanlara bizlere, öğretim ve araştırma personeline karşın bir nevi hakarettir, aşağılamadır… )

Aşağıda internetten alınan çoğumuzca haberdar edilen bilgiler yanında

Üniversitelerde maaş, ücret kepazeliği ile ilgili bazı yorumları ilginizi çeker düşüncesiyle gönderiyorum. Bunun yanında farklı ücret tablolarını bir karşılaştırma için gönderiyorum. Bu tabloları TBMM başkanına ve milletvekillerine, YÖK, Rektörlüklere sizler de korkmadan utanmadan, çekinmeden gönderebilirsiniz! 

Not: Kişilik gelişmeleri sekteye uğramış bazı yalaklar, beynikörler; bizlere aldığınız maaşlar performansınıza göre çok bile diyeceklerdir, kendilerince bizleri yurtdışı ile Batılılarla üstün körü karşılaştıracaklardır. Hatta beğenmiyorsan çek git, üniversitede seni zorla mı tutan var diyeceklerdir! Bunlara, kendilerinin ve efendilerinin performansları, ve ne işe yaradıkları neler yaptıkları sorulmalıdır, ülkeye ne kazandırdıkları hatırlatılmalıdır...

(Bu gibi tiplerin toplumda var oluşları, yaptıkları yalakalıkladır, güçlüye yalakalık yapmak meslekleri, yaşam biçimleri olmuştur. Efendilerine kamuoyunda ne kadar yalakalık yapar onu sevindirir memnun ederlerse, o nispette mükâfatlandırılırlar. Kısa sürede başkalarının haklarını çiğneyerek İş makam sahibi olurlar. İhale alıp köseyi kısa sürede dönerler, devletin önemli kurumlarına müdür, başkan olarak atanırlar, gezilere çağrılırlar, televizyonlardaki oturumlarda yer alırlar, hatta rektör, milletvekili dahi seçilirler. Ve Türkiye de olumsuzluklarda gık dahi çıkarılmaz, sonrada kapalı mekanlarda vatani kurtarmağa kalkışırlar!) 

………………….

A)

2011 yılında seçilen TBMM’deki 220 genç vekil, milletvekili emeklisi olma hakkı kazandı. Başka bir düzenlemeyle, milletvekilliği bitenler, emeklilik hakkını kazanmamış ve herhangi sigortalı bir işte çalışmıyorsa 4 yıl süreyle prim ödemesini TBMM ödeyerek milletvekili statüsünde emekli olması sağlanacak.

Oysa diğer kamu personeli emekliliği için yaş sınırı konmuş, hatta 65’e kadar artırılmıştı. Bu durumda Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı bir durum var ama kim dava açacak ve hangi mahkeme istenen kararı verecek? Asıl değil, vekil esas olmuş.

Halen 14 bin 500 Tl civarında emekli ve aynı zamanda aktif milletvekili maaşı alanlar, yeni düzenleme ve zamlardan sonra 2012’den itibaren yaklaşık 20 bin TL maaş alacaklar. (Milliyet) İki maaşı varsa yüksek olanı alması lazım ama emekli ek işi gibi üst üste biniyor.

3 bine yakın emekli vekili ilgilendiren düzenlemenin ek maliyeti ise yıllık 150 milyon TL’nin üzerinde hesaplanıyor.

MİLLETVEKİLLERİNE fazladan AYRILAN BU PARASAL KAYNAKLARLA, ÜNİVERSİTELERDE EN AZ 15000 GENÇ ARAŞTIRMACI İNSANA İSTİHDAM SAĞLANIR. VE ÖĞRETİM VE ARGE FAALİYETLERİ İLE ÜLKEYE YARARLI HİZMETLERDE BULUNURLAR, ÜNİVERSİTELERDE ÖĞRETİM ARGE FAALİYETLERİNİN KALİTESİNİN YÜKSELTİLMESİNE YARDIMCI OLACAKLARI GİBİ, ÜRETECEKLERİ PROJELERLE DE BİR ÇOK İŞ YERİNİN AÇILMASINA KATKIDA BULUNACAKLARDIR, ….

Ondan sonra da “SGK sıkıntıda” diyerek halk emeklilerinin haklarını daraltıyor, maaşları az artırıyorlar. (Bu Pazar sabahı erken, park halindeki arabamı bir okulun önündeki yol kenarından  Bornova ya bölümdeki çalışma odama gitmek için çekmek üzereyken  okulun bahçesinde normal temiz giyimli 50 ile 60 yaşlarında bir hanımanne, teyze dikkatimi çekti. Araba içinden ona belli etmeden izledim. Biraz sıkılgan, biraz mahcup görülme korkusu ile bir elinde büyük bir poşetle okul bahçesindeki çöp bidonlarını karıştırarak ise yarar çöpleri, plastik su şişelerini topladığına şahit olduğumda inanının bu üzüntümü içimde sabahın köründe hissettim. Normal cop bidonlarından kuru ekmeğini, ek harçlığını çıkarmağa çalışan çocuklara, gençlere, yaşlı amca, dedelere alışmıştım fakat normal temiz giyimli hanımannelere sabahın köründe veya gece karanlığında cop bidonlarından ekmek parası derdine düşmelerine çok üzüldüm. Bu devleti yönetmeğe kalkışanları, bu devlete sızıp devletin nimetlerini yağmalayanlara vatandaşların hakkini çalanlara, milletvekillerine tekrar, tekrar söylendim, lanet olsun dedim! Türkiye’de bu ve benzeri eşitsizlik, korrupt  icraatları, manzaraları, görevi suiistimalleri normal görenler, bir seferlik dahi olsa hoş karşılayanlar benim lanetimi de lütfen normal görsünler, hoş karşılasınlar, günün birinde kaçınılmaz halk ayaklanmasında normal karşılansınlar!

Demokrasiden, insan haklarından, yeni anayasadan v.b. faaliyetlerden evvel devlet yönetimleri bu gibi sorunların üstesinden gelmesini bilsinler böylelikle ülkeye çok daha faydalı olurlar, Allah katında da sevaplar kazanırlar.  Demokratik Devlet Yönetimlerinin görevlerinden biri; ülkenin kaynaklarını gelirlerini ülkenin hayrına en iyi ve adil bir şekilde kullanması olmalıdır. Bir taraftan devletin nimetleri, ülkenin gelirleri, kaynakları, zenginlikleri kendileri için ve belli kesimler için  peşkeş çekilecek, diğer taraftan da Demokrasi, İnsan hakları, muasır medeniyetten ahkam kesilecek, Allah korkusundan halka vaaz verilecektir. El Insaf..

Parlamentoya ucundan bulaşanların bile ihya olduğu ayrıcalıklı bir sınıf çıkıyor ortaya. Zaten vardı ama daha da belirginleşti. 3 bin vekil emeklisi ve aileleri var.Vefat etmişlerse eşlerine, bekar kızlarına sürüyor maaşlar.

 

AVRUPADA VE BİZDE MİLLETVEKİLİ MAAŞLARI

(Son zamlar yansıtılmadan dahi yüksekmiş)

TÜRKİYE :

Kişi başı milli geliri: 10.000 $.

Milletvekili maaşı: 5.600 $.

Yan ödeme: Harcırahlı.

Emeklilik: Yaş sınırı yok.

Çifte emekli geliri var.

Maaşın milli gelire oranı: % 56

Sosyal haklar:

2 yılda emeklilik hakkı

Emekli olunca ömür boyu ayda 6 milyar TL maaş (Eski durum)

 

İNGİLTERE:
Milli geliri: 46.500 $.
Milletvekili maaşı: 6.200 $.
Yan ödeme: Londra kenti 9 gidiş-geliş bileti.
Emeklilik: Memur gibi.
Maaşın milli gelire oranı: % 13.3.

FRANSA:
Kişi başı milli geliri: 46.000 $.
Milletvekili maaşı: 4.648 $..
Yan ödeme: Yok.
Emeklilik: 55 yaş sonrası.
Maaşın milli gelire oranı: % 10.

İTALYA:
Kişi başı milli geliri: 40.000 $.
Milletvekili maaşı: 9.150 $.
Yan ödeme: Yok.
Emeklilik: Memur gibi.
Maaşın milli gelire oranı: % 22,8.

İSPANYA:
Kişi başı milli geliri: 37.000 $.
Milletvekili maaşı: 2.312 $.
Yan ödeme: 1.500 $.
Emeklilik: Memur gibi.
Maaşın milli gelire oranı: % 4.

ÇEK CUMHURİYETİ:
Kişi başı milli geliri: 21.000 $.
Milletvekili maaşı: 1.900 $.
Yan Ödeme: Yok.
Emeklilik: Yok.
Maaşın milli gelire oranı: % 9.

LİTVANYA:
Kişi başı milli geliri: 15.000 $.
Milletvekili maaşı: 820 $.
Yan ödeme: Yok.
Emeklilik: Yok.
Maaşın milli gelire oranı: % 5.4.

POLONYA:
Kişi başı milli geliri: 14.000 $.
Milletvekili maaşı: 1.893 $.
Yan ödeme: Yok.
Emeklilik: Yok.
Maaşın milli gelire oranı: % 13.5.

ERMENİSTAN:
Kişi başı milli geliri: 4.000 $.
Milletvekili maaşı: 200 $.
Yan ödeme: Yok.
Emeklilik: Yok.
Maaşın milli gelire oranı: % 5.

NORVEÇ:
Kişi başı milli geliri: 98.000 $.
Milletvekili maaşı: 7.500 $.
Yan ödeme: Yok.
Emeklilik: 65'ten sonra.
Maaşın milli gelire oranı: % 7.6.

İSVEÇ:
Kişi başı milli geliri: 65.000 $..
Milletvekili maaşı: 4.200 $.
Yan ödeme: Yok.
Emeklilik: Yok.
Maaşın milli gelire oranı: % 6.4.

DANİMARKA:
Kişi başı milli geliri: 64.000 $.
Milletvekili maaşı: 5.000 $.
Yan ödeme: Yok.
Emeklilik: Yok.
Maaşın milli gelire oranı: % 7.8.

FİNLANDİYA:
Kişi başı milli geliri: 52.000 $.
Milletvekili maaşı: 4.000 $.
Yan ödeme: Yok.
Emeklilik: Memur gibi.
Maaşın milli gelire oranı: % 7.6.

HOLLANDA
Kişi başı milli geliri: 52.000 $.
Milletvekili maaşı: 5.660 $.
Yan ödeme: 150 $.
Emeklilik: Memur gibi.
Maaşın milli gelire oranı: % 10.8.

AVUSTURYA:
Kişi başı milli geliri: 50.500 $.
Milletvekili maaşı: 8.100 $.
Yan Ödeme: Yok.
Emeklilik: Yok.
Maaşın milli gelire oranı: % 16.

BELÇİKA :
Kişi başı milli geliri: 47.000 $.
Milletvekili maaşı: 5.064 $.
Yan ödeme: 1.423 $.
Emeklilik: Yok.
Maaşın milli gelire oranı: % 10.6.


ÇEK CUMHURİYETİ:
Kişi başı milli geliri: 21.000 $.
Milletvekili maaşı: 1.900 $.
Yan Ödeme: Yok.
Emeklilik: Yok.
Maaşın milli gelire oranı: % 9.

TÜRKİYE :
KİŞİ BAŞI MİLLİ GELİRİ: 10.000 $.
MİLLETVEKİLİ MAAŞI: 5.600 $.
YAN ÖDEME: HARCIRAHLI.
EMEKLİLİK: YAŞ SINIRI YOK.
ÇİFTE EMEKLİ GELİRİ VAR.
MAAŞIN MİLLİ GELİRE ORANI: % 56
SOSYAL HAKLAR:
2 YILDA EMEKLİLİK HAKKI
EMEKLİ OLUNCA ÖMÜR BOYU AYDA 6 MİLYAR TL MAAŞ

KAYNAK VE DİĞER ÜLKELER İÇİN BAKINIZ: 
emekli-maaşı.com

Almanya'da halen milletvekilleri brüt 7668 Euro maaş alıyor. 2009'dan beri zam almayan Alman milletvekillerine 2012 için artırılan miktar ise brüt 292 Euro. (Habertürk)

Görüldüğü gibi milletvekili maaş avantajlarımız Avrupa’ya fark atıyor. Seçilenin kısa bir çalışma ile hayatı değişiyor. Piyango gibi..Ve seçen de genelde liderler.

Fransa meclisinden daha fazla darbe vuran bir karar.

Halktan çoktan kopmuş bunlar. Ama her toplum hak ettiği şekilde yönetilir derler. Yüzde 60’ı borçlu olmasına rağmen iplerini kaptırırsa böyle olur. Kartel gibi anlaşırlar, halktan da korkmazlar.

Vekillerin kendi maaşını artırma yetkisi olmaması lazım. Cumhurbaşkanı maaşı ile değil, ortalama memur ve emekli maaşlarıyla orantılı artacağına dair bir sistem geliştirmeli. Gerekirse Anayasaya konulmalı. Yani vekil, asıla bağlanmalı.

…………………

"(...) Elinizi vicdanınıza koyun, milletvekillerinin giderlerini biliyorsunuz. Mecliste yemek 7 lira da, Başbakanlıkta 30 mu? İçişleri Bakanlığı’nda 60 mı? Dünya parlamentolarını da dikkate alarak bir düzenleme yapılmıştır. Milletvekili maaşları gündeme gelince kaleminizden kan damlamasın. Bu bir ihtiyaçtan ortaya çıkmış uyarlamadır”

CHP'li Ahmet Toptaş da Akşam Gazetesi'ne yaptığı açıklamada şunları söyledi:

BİR HAFTADIR ET YEMEDİM

"Bir haber çıktı, milletvekili 95 ton et yemiş diye. İnanır mısınız, Meclis'te bir haftadır et yemedim. Konuklarım geliyor. Meclis'te 'Çorba için mi' diyeceğim? Bir sene içinde bir vekil en az 200 tane düğüne gidiyor. Meclis civarında 2 bin liradan aşağı kira ücreti olan ev bulamazsınız."

 

İNSAN GİBİ YAŞAMA HAKKI

"Bir vekilin insan gibi yaşama hakkı olmaz mı bu memlekette? Memleketin sorunlarını üstleniyoruz. Düşünün saat 11.00'den ertesi gün sabah 06.00'ya kadar görüşme sürüyor. Bu insanları Kızılay'da, emekli zabıta memuru gibi dolaştırmaya toplumun gönlü nasıl razı olur?" 

………….

PEKI DIGER CALISANLARIN EMEKLILERIN DE INSAN GIBI YASAMA HAKLARI YOK MU DUR?

Ve Milletvekilleri gelen misafirlerini pahallı lokal ve gazinolarda yedirip, içirmek ağırlamak mecburiyetinde midirler?  Secim bölgelerinden gelen misafirleri yedirip, içirmek, hediyeler almak ağırlamak milletvekilliğin görevi değildir.  Bu uygulama bir nevi halkın parası,  vergileri ile hovardalık yapmadır! 

Milletvekilleri seçmen bölgesinden gelen misafirleri ağırlamakla büyük masraflara giriyorlar bu nedenle maaşları artırılmalıdır diye yapılan sıra dışı zamların haklılığı saçmadır!

…………………..

………………

Peki durum gerçekten Çiçek'in iddia ettiği gibi dünya parlamentolarına uygun mu?

Böylelikle iki yıl milletvekilliği yapanlar emeklilik hakkı kazandıkları gibi emeklilik aylığı bir katından fazla artarak 7 bin 750 liraya çıkıyordu.

MAAŞLAR ŞU ANDA 11 BİN 250 LİRA OLDUĞUNA GÖRE MİLLETVEKİLLERİMİZİN AYLIK GELİRİNİ TOPLAMDA 19 BİN LİRAYA YÜKSELTEN BU OPERASYON MİLLETE NASIL AÇIKLANACAKTI?


Dünyada benzeri yok

İş sona yaklaşırken parti yöneticileri işledikleri ahlâki suçun altında ezilmeye başlamış olmalılar ki, üç muhalefet partisi başta destek verdikleri halde teklifin tümü oylanırken ret safına geçtiler. 

TBMM üyelerini dünyanın en yüksek aylık alan milletvekilleri yapan teklif 216 AKP ve 1 CHP milletvekilinin oyu ile yasalaştı. 

Millet, Sarkozy’nin attığı Ermeni kazığı yüzünden sinir krizleri geçirirken; 

Meclis Televizyonu’nun yayında olmadığı bir saat bu iş için seçilerek; 

İlgisiz bir tasarıya “kıyak tokadı” yerleştirilerek Meclis tarihimizin en ayıplı operasyonu tamamlandı. 

Dün sabah Ankara’daki gazeteciler cüzdanlarını çaldırmış dar gelirli memur psikolojisi içinde uyandı. 

Ama soru soracak kişileri ara ki bulasın! 

Meclis kıyak emekliliği kotarıp 3 Ocak’a kadar sürecek tatile girdiği için sadece TBMM Başkanı Cemil Çiçek’i bulabildiler. 

O da bu iyileştirmeye ne kadar ihtiyaçları olduğunu filan anlattı. Dünya parlamentolarını da dikkate aldıklarını söyledi. 


Bu zamlar sus payı mı? 

Mesela Norveç.. Kişi başına gelirin 98 bin dolar olduğu bu ülkede milletvekili aylığı 7 bin 500 dolardır. 

İsveç’te kişi başına gelir 65 bin dolarken parlamenter aylığı 4 bin 200 dolardır. 

İngiltere.. Kişi başına gelir 46 bin dolar parlamenter maaşı 6 bin 200 dolardır. 

İspanya’da kişi başına gelir 37 bin dolar milletvekili aylığı 3 bin 800 dolar. 

Milli geliri Türkiye’ye yakın Polonya’da (kişi başına gelir 14 bin dolar) parlamenter aylığı 1.893 dolar. 

Yeni düzenleme ile Türk parlamenterin aylığı 19 bin liraya yükseldiğine göre bunun karşılığı 10 bin dolardır. 

Kişi başına gelirin 98 bin dolar olduğu Norveç’te bile parlamenter bu parayı almıyor. 

Ulusça hakarete uğradığımız karanlık bir gecede, hileli bir yöntemle adeta yangından mal kaçıran dört parti, bu yasayı hemen şimdi, ikinci bir Büyük Koalisyon yaparak geri almanın, iptal etmenin çaresini bulmalıdırlar. 

Ortada büyük bir ayıp var. 

Hükümetin işçi ve memur aylıklarına yüzde 3 zam önermesini sendikalar bile dilleri tutulmuş gibi izliyor. 

Milletvekillerine yapılan ölçüsüz zamlar “sus payı” mıdır? 

Unutulmasın; kamuoyu önünde savunulamayan bir zam meşru olamaz. 

Mecliste örgütlü suç yöntemi ile artırılan maaşları millet helâl etmez!"

 

 

B) LÜTFEN OKUYUN!

hocam, mebdeki öğretmenler 4 yıllık lisans mezunudur... bizler ortalamma 7 -8 yıl master ve doktoraya zamanımızı verip emek harcayıp bilimsel aktiviteler yapıp, bilimin ülkemizde gelişmesine görecelide olsa katkıda bulunuyoruz. ben şahsım adına konuşuyorum. ben mezun ettiğim öğrencimden 8 yıl fazla okuyup öğretmen maaşından az maaş alıyorsam bunun dile getirilmesi gerekir. polis desen oyle,öğretmen desen oyle... farkımız nerde kaldı? doktora yapmış,yapmakta olan master yapan asistan ile öğr.uyeleri arasında 300 tl maaş farkı var. ben 1900 tl alırken polis olan öğrencim 2300 tl alıyor. eminim dalga konusu oluyoruz...

Akademisyen maaşlarında artış falan olmaz. Son on yılda akademisyen maaşları diğer kurumlar karşısında hep küçüldü. Diyanet, meb, emniyet, vs gibi kurumların maaşları artarken akademisyen maaşları hep %3-5 artışlarla geçiştirildi. YÖK  akademisyenlerin özlük hakları ile ilgili hiç bir şey yapmıyor.

Biz akademik personelde en saf biziz herhalde...adam eline almış jobu vurduğu yerde gül bitiyor formasıyla sana caka atması yetmiyor bide senden kat kat maaş çok alıyor veya diğerleri..her gün şu bölüm açılacak sınav değişecek türban özgür olacak diyen  YÖK başkanımızı birazda maaşlarımız için uğraşsa sonra neden akademik personel yok hepsi sıradan ya sen bir tatmin et kardeşim yazıktır yazık...yok böyle bir ülke daha yok .....şu başlığı düzeltin başlığı okuyan bişi var sanır of ya bayram a giriyoruz bide resmen hakaret yada ne eşitlendi ben anlamıyorum ...

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Karabük Üniversitesi'nde gerçekleşen 5. Uluslararası İleri Teknolojiler Sempozyumu'na katılmak üzere Karabük'e geldi. YÖK Başkanı Özcan, Başbakan'dan bile öğretim üyelerinin maaşlarında iyileştirme istemeye bazen çekindiklerini bunun içinde performansa dayalı ödüllendirme sistemi taslağının hazırlandığı müjdesini verdi. yani bizim maaş artışı olmaz yök başkanı iyileştirme istemeye çekiniyor.

bizim meslek yüksek okulunda müdür beyin özel kalem müdiresi çalısanımız tekniker (2 yıllık myo) mezunu olmasına rağmen tekniker kadrosunda olduğu için aldığı maaş 2648,35 TL. o zaman sayın yök baskanımıza söyleyelimde bizi tekniker kadrosuna atasın bari. ben aile yardımıyla öğretim görevlisi olarak bırakın bu kadar almayı yanına yanasamıyorum. neymis performansmış. ata beni tekniker kadrosuna ben özel kalem dahil her iste merak etmesinle maksimum performans göstereceğim. sayın yök baskanı çekinmek içinmi o koltukta oturuyor merak ettim valla. başka kimsenin maası beni ilgilendirmiyor. umarım daha fazla maas alırlar ama ben emeğimin karsılığını istiyorum. ikinci oğretim ücretlerindeki kesintiler yüzünden insanlar ücretlerini alamaz oldular. su anda gece dersini bekliyorum. saat 19 dan 22 ye kadar dersim var ve gece bütçesindeki kesintiler dolayısıyla ek ders bütçesi bitti. yani simdi gir elbet bir gün alırsın diyorlar. sanırım akademik camiada herkesin altı kuru bir biz arş grvler ve öğretim görevlileri, sıkıntı çekiyor.. benim okulumdan mezun olan bir teknikerin yetistirdiğim bir öğrencimin benden yüksek ücret alması beni elbette mutlu eder ama ya bana BİRAZ DAHA OKUSAYDIN DA TEKNİKER OLSAYDIN DİYE BAKAN GÖZLERE NE CEVAP VERECEĞİM.. SAYIN BASBAKANIMIZDAN CEKİNDİĞİNİ SÖYLEYEN DEĞERLİ BÜYÜKLERİMİZE BUNU SORMAK İSTERİM AÇIKÇASI..

Şu anda bir fakülte yada enstitü sekreteri olan bir lise mezunu 3000 tl civarı maaş alırken, bir tekniker 2800 tl maaş alırken, onun amiri olan yrd.doçlar 2300, doç.ler 2500 civarı maaş alıyor. Kamuda bir mühendis 3000 tl üzerinde maaş alıyor. Akademik hayata atılmak isteyen arkadaşlara şu şartlarda nasıl tavsiyede bulunabiliriz. son 10 yılda bütün memurlarda maaşlar iyileştirilirken, akademisyenlerde iyileştirme yapılmadı, neredeyse tüm memurlar bir araş..gör. den fazla maaş alıyor.Hemşiresi, imamı, polisi 2200'den fazla maaş alıyor ama bir araş.gör. in maaşı 1900 tl civarı. Sadece öğretmenler kaldı bizden az alan.

En düşük uzman yardımcısı maaşı 3000 tl olarak açıklanmış, 2 yıl sonra uzman olunca 3500tl ve 1. dereceye düşünce 4600+ tl ve bir il müdürü maaşı 5000 tl olarak açıklanmış. arş. görevlisi 1900 tl ile en az 6 yıl çalışmak zorunda ve yrd. doç. olunca 2300 tl ile yıllarca çalışacak. Profesör olsa bile hiç bir zaman bir uzman kadar maaş alamayacak. Şimdiden AÖF'e kayıt yaptırıp torpil aramaya başlasak iyi olacak bu sayede uzman olup hiç uğraşmayalım akademiyle. Ayrıca öğretmenlerde dahil hiç bir eğitimciye değer verimiyor hükümet bu ülkede artık.

nedir bu akademik personelin çektiği... hele ki araştırma görevlileri... neden bizlerde bu sorunumuzu yetkili makamlara götürmeyiz? götüremeyiz. cılız kalırız? bütün yrd.doç.arş.görler ve diğer öğretim elemanları özellikle yürüyüş yapmalı, bazı platformlarda sorunumuz dile getirilmelidir.

4 yıl okuyup ortalama yapmanın, ALES,ÜDS,KPDS sınavlarında yüksek puan almanın, yüksek lisans + doktora yapmanın, tez yazmanın, bilimsel çalışma için bir ton masraf yapmanın, gece gündüz, haftaiçi, hafta sonu, tatil, yaz güz demeden çalışmanın karşılığı paha biçilemez; o yüzden biçip de bi maaş belirleyemediler bize göre. Biz de bu kadar ÜSTÜN olmayalım değil mi

kimse umutlanmasın boşuna artış martış. yok doçentim (kadrom da doçent) ama 1.dereceye düşmediğim için aldığım yardımcı doçent maaşı 2300 lira. canım çıkana kadar ders verirsem aylık ort. ancak 1000 tl yükselir. bize bunu layık görenlere yazıklar olsun. yeni başlayan uzmanlar/müfettişler en az 3000-3500 alacaklar. kimsenin parasında gözümüz yok ama o parayı biz ancak profesör olunca görebileceğiz

ilk aylığımı görünce şok geçirdim. bunca çabanın, masrafın, özverinin hakkı bu mudur? 5 sene aldığım aylık anca bu zamana kadar eğitimim için yaptığım masrafı karşılar belki.. belki!! yaş olmuş 30 meslek üni hocası ama elde var hiç. birikim yapma şansı çok zor.

şimdi düşünüyorum: ev kirası, elektrik, su, telefon, internet, yol, yemek vs gibi temel ihtiyaçları karşıladıktan sonra geriye ne kalacak. zaten maaşın 3/2 si gitti. diğer harcamaları saymadım bile. geri kalanla ister eğlen, ister yayın takip et, ister aileni ziyarete git ama dikkat et ziyarete giderken hediye alacak paranı önceden ayırmış ol! şimdi düşünüyorum da, ailemin yanında kalsam askeri ücretle bir iş bulsam daha karlı olacaktım! hatta meslek lisesini bitirip iş bulsaydım, bu zamana kadar 10-15 senede ev bile almıştım.

lisansı bitirip bari polis olayım diyen arkadaşlarımın maaşına ek derslerle zor ulaşacağım. onlar 5 senede ev bark kurdular, çocuk çoluğa karıştılar. hayatımızı bunun için mi öteledik. bize biçilen değer bu mudur?

bütün hafta sabahtan bazen gece yarısına kadar okuldayız. yıllık tatil 20 gün. peki karşılığı nedir? işte budur: 1.800 tl. ek derslerle 2.000tl civarı.

5 sene önce kpss ye hazırlansam işim daha iyiydi. tez yok, ales yok, dil sınavı yok. sadece kpss. öğretmenler bizden biraz daha az alıyorlar ama ders harici okulda bulunmak zorunda değiller. gece saat 9 da dersleri yok, ayrıca yaz tatilleri malum. tamam işleri zor ve maaşları az ama bizim durumumuz onlarla kıyaslanınca tamamen içler acısı.

İmam, polis, memur,tekniker kadar bir değeri olmayan bir öğretim üyesi olarak bundan sonra derslere hangi motivasyonla girebileceğimizi düşünüyorlar bilmiyorum. Yrd.Doç maaşı 2300 tl civarıdır ve 2.öğretimide her üniversitede yoktur. Zaten doç. olsanızda bişey değişmez. 2500 tl civarı maaş var. Şu anda bu maaştan az alan bir öğretmen kaldı. Zaten öğrencilerimizde maaşlarımızı duyunca artık öğretim üyelerini pek takmıyor ve küçümsüyorlar. Malesef itibarımız yerlerde artık

şu andaki şube müdürlerinin daire başkanlarının çoğu açıköğretimden mezun. benim bahsettiğim kişide daha gecen yıl bitirdi AÖF ü.Yani lise mezunuyken şube müdürüydü. Yani benden 8 yıl fazla memuriyeti var doğrudur ama ben arada açılan makasa dikkat çekmek istedim. 150 tl iken 1000 tlyi geçti bu fark. O zamanda aynı unvandaydı şimdide aynı. 2 yıl içinde şube müdürü ve üzeri unvanlar ikinciye çok büyük miktarda iyileştirme aldılar. Gözümüz yok güle güle harcasınlar. Ama üniversitenin ana unsuru olan hocalar böyle maaş alırken idari personelin bu denli yüksek maaş alması akademik personelin şevkini kırdı iyice. Etrafımda ciddi biçimde homurdanmalar var. Yani içlerindeyim biliyorum şube müdürü, fakülte sekreteri, daire başkanı ne kadar çalışır ne kadar çalışmaz. Bu farkın acilen giderilmesi gerek diye düşünüyorum

http://polpix.sueddeutsche.com:80/polopoly_fs/1.1171180.1319445110!/image/image.jpg_gen/derivatives/536x301/image.jpg 

Türkiye’de ki  Prof. , Doğ.,  Yard. Doç, Araştırma ve Öğretim Görevlilerin maaşlarını karşılaştırın.

üniversitelere kaynak yeteri kaynak ayrılmaması, TBMM´de çalışanlara milletvekillerine bol kaynak ayrılması, ücret kepazeliği yanında   Türkiye de diğer önemli bir sorun gelir dağılımıdır. Türkiye’de Milletvekillerinden çok daha fazla hak edilmeyen kolay kazançlar sağlayan belli bir kesim mevcuttur.  Ülke ekonomisine yaradan çok zarar veren hak edilmeyen kazanç sağlayanlar mevcuttur. Bir gecede dolar milyoneri olanlar dahi mevcuttur! (nasıllardan biri; araziyi bedavaya al, daha sonra imara aç, konut, is yeri yap sat, yada spekülasyonlarla borsada ucuza satın aldığın hisseleri, daha sonra kat, kat sat.  Bunlar mevcut yasalara uygun şekilde yapılanlar bir de yasa dışı olanlar vardır! daki Türkiye’de aç yatanlar, açlık işkencesi altında yasayanlar bir hayli varken, belli bir azınlıkta hak etmedikleri haram kazancı nasıl harcayacaklarını  bilmeyenler var… Bu gibi sorunlar çok geçmez Arap baharını Türkiye ye estirirler. …..

Yorum sizlere ait.

DrHusso25.12.2011