ÜNİVERSİTELERDE YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ VE AKADEMİSYENLER;

EĞİTİM VE BİLİMSEL ÇALIŞMALARIN KALİTESİNE OLAN KATKILARI

 

H. Özden

 

Ege Üniversitesi, Mak. Müh. Bölümü

ozden@eng.ege,edu.tr

 

Özet

 

Öğrencilerimiz, akademisyenlerimiz, hatta isçilerimiz, normal vatandaşlarımız  Türkiye´de hiç bir varlık gösteremezlerken;  yurtdışına gittikleri ülkelerde bir çok başarıya imza atabiliyorlar, neden? Sorusundan bu çalışma ortaya çıkmıştır İnsanların, kurumların, ulusların başarısını, hayat standardını belirleyen bir çok faktörün bulunduğu herkesin malumudur. Bunlardan biri motivasyondur, diğer önemli bir faktör ise yasa ve yönetmelikledir, bunların adil ve aksaksız uygulanmasıdır, ve çalışmanın, gayretin karşılığını alma, bulma güdüsü vs. Üniversitelerimizde de eğitim, bilim araştırma ve uygulama kalitesini belirleyen alt yapı, (infra-struktur), yasa ve yönetmelikler gibi  farklı ağırlıkta bir çok faktör bulunmaktadır. Bu faktörler içinde yabancı uyruklu öğrenciler ve yabancı uyruklu akademisyenler faktörü Türkiye’de yeterince pek değerlendirilmemektedir. Batılı Ülkelerdeki üniversitelerin, bilim araştırma kurumlarının, bir çok şirketin başarılarının altında yabancı uyruklu örgenci ve akademisyenlerin çok büyük payları vardır.

 

Yabancı öğrenciler ve yabancı uyruklu akademisyenler bulundukları kurumlarda başarılı çalışmalara imza  atarlarken, başarıyı, kaliteyi, verimi artıran, yeniliklerin ortaya çıkmasında da büyük katkı sağlayan bir doping faktörü gibi etki ediyorlar. Burada, insanların kişilik  ve milliyetçilik duygularından faydalanılmaktadır!  şöyle ki; daha iyi olma, örnek olma yarışı, rekabeti, gayretin içindeler…….Benzeri efekt, spor takımlarında, Bati ülkelerinde bir çok yabancı isçiyi çalıştıran fabrikalarda da  gözlenmektedir.

 

Lise eğitiminden sonra yüksek öğrenimi ve doktorasını kendi imkanları ile boş zamanlarda çalışarak  başarı ile tamamlamış ve belli bir süre orada farklı iş yerlerinde çalışmış biri olarak bu çalışma ile üniversitelerimizde yabancı örgenci ve akademisyenler faktörü tartışmaya sunulmaktadır. Yabancı uyruklu öğrenci ve akademisyenler kurumlarımızın ve ülkemizin ileride  iyi faydalı bir elcisi olacağı da unutulmamalıdır.

 

dr. husso