MÜDEK !

 

Üniversitelerimizde eğitim-Öğretim seviyesinin yükseltilmesi ve daha iyi şartlarda yapılabilmesi için MÜDEK kapsamında birtakım çalışmalar yapılmaktadır!!

Yani  Üniversiteler gibi Yüksek öğretim kurumlarında bir takım anket değerlendirmeleri, kırtasiye faaliyetleri ile öğretim, eğitim ve araştırma faaliyetlerinin kalitesi kağıt üzerinde yükseltilecek….

Bunun ne kadar sağlıklı, doğru ve yararlı olacağının tartışmasına burada girmek istemiyorum.

 

Sizce de, bu MÜDEK kapsamındaki değerlendirmelerde  öğretim elamanlarının ücretleri ile ilgili kıyaslama kriterlerinin de bulunması gerekmiyor mudur?

 

Bizim geleneksel sivri zekalılar, yurtdışı bilhassa sanayisi gelişmiş Batili-Zengin-Ülkeleri ile Yükseköğretim-kalitesi ve bilimsel  araştırma-geliştirme faaliyetleri konularında kıyaslama yaparlarken neden;

 

-         orada çalışan öğretim  elemanlarının ücretleri ile bizlere layık görülen ücretlerini,

(Örneğin, Almanya´da normal bir öğretim üyesi, meslektaş benim aldığım ücretin neredeyse net 7 katini alıyordur,

 ve Almanya´daki meslektaşın maaşı bir parlamenterin maaşı kadardır! Bakin bazı baksan ve bürokratlar TV-ekranlarında halkın gözüne bakarak yalan ve, veya cahilce konuşuyorlar. Almanya´da,  Berlin´de öğretmenler Türkiye’deki gibi geçim sıkıntısı  içinde yaşamıyorlar. İspatı, Alman´yaya isçi statüsünde  giden bir Türk ilkokul öğretmeni Berlin´de tekrar öğretmenlik mesleğine dönerek aldığı  maaş benim aldığım ücretin yaklaşık net 5 katini alıyordur. Ve bu öğretmenin Berlin´de kira öder gibi müstakil tripleks evi, arabası, Türkiye´de de yazlığı, apartmanı  ve dükkanları da bulunmaktadır. Tüm bu serveti Almanya´da öğretmenlik maaşı ile elde etmiştir. Ve en önemlisi Belinde doktora ve hastahaneye gidince insan gibi muamele görüp kendini tedavi ettirebiliyor. Türkiye’de´de parasını bastırınca doktorlar ve hemşireler tarafından da el üstünde tutuluyor. )

-         oradaki alt yapı imkanları, cevre koşulları  ile ülkemizdeki alt yapı imkanlarını, cevre koşullarını da

-         ve oradaki parlamenterlerin, partilerin, bürokratların  performansları ile kendi performanslarını (yani ülkemizdeki

siyasilerin, bürokratların, partilerin)

 

dikkate almıyorlar?  Değerlendirmiyorlar? Kıyaslamıyorlar?

……

…….

 

Bu hükümet, bu devlet,  bu ülke, Örneğin; 

 

-         parlamenterlerin dış seyahatlerine milyonlarca dolar para, kaynak  bulabiliyorsa, ayırabiliyorsa;

-         Parlamenterlere, belli torpilli bürokratlara hak etmedikleri yüksek maaşlar, harcırahlar, cifte, cifte lüks bekçili, şoförlü, görev dışı kullanımlı makam arabaları verebiliyorsa,

-         Kravatlı, koyu takım elbiseli onur madalyalı şarlatanlara, dolandırıcılara, banka hortumcularına  milyarlarca dolar kaynak bulabiliyorsa,

-         Parti yandaşlarına, belli çevrelere teşvik adı altında milyarlarca dolar dağıtabiliyorsa,

-         Belli kişilerin bazı medyatik basında, (TV, Radyo, Gazete..) şarkılarına, gevezeliklerine, soytarılıklarına, şarlatanlıklarına pisliklerine milyarlarca para harcıyorsa, alkışlanılıyorsa,… 

 ………

……….

Bu Hükümetin, bu Devletin, bu Ülkenin geleceğini olumlu yönde etkileyen, başarısını belirleyen, yaşam kalitesini yükselten;

“Eğitime, Öğretime, Bilimsel faaliyetlerine, Yeni teknolojilere, ARGE-Çalışmalarına, uygulamalarına” gerekli kaynağı da ayırtmalıdır.

Burada çalışan bilim adamlarına da yeterli maaşı vermesini bilmelidir.

…….

……….

 

·       Yüksek öğretim kurumlarında, bilhassa mühendislik eğitiminde esas amaç mühendis adaylarının kendi başlarına veya bir çalışma ekibi dahilinde  meslekleri, alanları  ile ilgili bir mühendislik problemini  çeşitli verilerden ve araçlardan  faydalanarak çözümler üretme yeteneğinin, kişiliğin, çalışma disiplininin, güzel  iyi alışkanlıklarının kazandırılması olmalıdır. Kendi mesleki sorunların üstesinden gelebilen, bilgili, girişimci, yenilikçi, kolay, kolay pes etmeyen, güvenilir mühendisler, akademikerler yetiştirmek olmalıdır. (Ezbercilikten ve şekilcilikten, göstermelikten, sahtekarlıktan, (kopya), beleşçilikten  uzak bir eğitim-öğretimdir)

 

·       Bu kurumlara kaliteli idealist öğretim elamanları kazandırılmak isteniliyorsa ve eğitim öğretim bilim adamlarından yeterli başarı elde edilmek isteniliyorsa ilk evvel bu ücret kepazeliğinin kaldırılması gerekiyor. Ve Akademik personel alımında ve atamalarında fırsat eşitliği, şeffaflık olması gerekiyor. Bunun hakkından gelemeyen yönetimler reel, (gerçek) başarı elde edemezler..

dr. husso

İzmir, 16.12.2005

 

* Lütfen bu e-maili (yazıyı) başkalarına da iletiniz